Izdvajamo

“EH Solutions”, firma iz Kozaruše kod Prijedora koja se bavi administracijom, prodajom dijelova za podmazivanje industrijskih mašina, pneumatikom, te proizvodnjom i montažom metalnih dijelova, za kratko vrijeme postala je prepoznatljva na BiH, ali i ino tržištu.

Tako po riječima direktora Adnana Menkovića pneumatske mazalice proizvode za njemačko tržište, a pnemautske, vazdušne pištolje za tržište Švicarske.

-Mazalice radimo za njemačku firmu “Lieb herr” koja se bavi izradom kranova. Kupcima je vrlo zanimljiv i vazdušni pištolj koji se u cjelosti, zahvaljujući našim partnerima, proizvodi ovdje u BiH i sastavlja u “EH Solutions.”- kaže Menković i dodaje da je firma u koju je uložen švicarski kapital za dvije godine zaposlila desetak radnika.

- Nabavili smo i vozilo za komercijalu, obezbijedili skladišni prostor, proširili proizvodnju. Nova ulaganja iznosila su oko 100 000 maraka. I na tom vjerovatno nećemo stati , jer planova ima još, pogotovo kad je riječ o proizvodnji koja bi trebala biti veća za nekih 40 odsto. Planiramo i povećanje skladišnog prostora za nekih 200 kvadratnih metara i naravno u skladu s tim i nova zapošljavanja. – kaže Menković.

Dobru poslovnu praksu prati i redovna plata. U “EH Solutions” ona u prosjeku iznosu oko 800 maraka. Firma je zanimljiva i po tom što zaposleni ovdje imaju redovnih 13 plata.

Firma “EH Solutions” je podružnica švicarske firme” Ernst Hausamnann” koja ima tradiciju dugu 75 godina. Menković je bio radnik ove firme u Švicarskoj, a nakon ukazanog povjerenja sa suprugom Azrom se vratio u Kozarac kod Prijedora. U “EH Solutions” u administraciji radi i Adnanova supruga.

Dnevni avaz

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni