Izdvajamo

U prostorijama društvenog doma u Omarskoj danas je održan sastanak Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska.

Tom prilikom izabran je Upravni odbor koji, za sada, čini 11 članova.

Oni će na sljedećem sastanku krajem februara izabrati predsjednika.

Kako saznajemo, njihov prevashodni zadatak je koordinacija budućih aktivnosti.

-Prvo će se tražiti saglasnost za inicijativu u svim mjesnim zajednicama na području bivše opštine Omarska. Nakon toga slijedi priprema za izradu elaborata ekonomske opravdanosti, tako što će se tražiti od Ekonomskog instituta u Banjaluci elaborat koji je rađen prije 15-ak godina. Na osnovu toga možemo doći do novog elaborata sa svježijim podacima – potvrđeno nam je od članova Upravnog odbora.

 Naši sagovornici dodaju da nakon toga slijedi odlazak u opštinu Stanari radi prikupljanja informacija o njihovim iskustvima o tome kako su protekle njihove aktivnosti na planu osnivanja opštine.

Saznajemo da će u rad UO biti uključeni i predstavnici svih mjesnih zajednica sa područja Omarske, odnosno naseljenih mjesta koja su činila nekadašnju opštinu Omarska, odnosno promjenu njenog sadašnjeg statusa kao mjesne zajednice.

Radi se o naseljima Omarska, Niševići, Gradina, Jelićka, Marićka, Krivaja, Petrov Gaj, Lamovita, Bistrica i Busnovi.

Da li će svi oni biti dio ove priče vidjećemo u narednom periodu.

 

Prva opština Omarska formirana je daleke 1929. godine, a ovaj status izgubljen je 1963.godine kada su prestake da postoje i opštine Ljubija i Kozarac, a sve tri su postale dio opštine Prijedor.

Inače, današnjem sastanku prisustvovali su brojni “viđeniji” ljudi iz Omarske i okolnih mjesta, predstavnici društvenog, političkog, kulturnog života ovog kraja.

Inicijativa za promjenu statusa MZ Omarska i ponovno formiranje opštine Omarska nije od juče, bila je i ranije aktuelna, ali nije bilo dovoljno “kritične mase” koja bi je pokrenula i provela.

Iako se političke partije uglavnom ne slažu, na današnjem sastanku bilo je vidljivo da su predstavnici različitih partija ovoga puta bili na istoj strani.

Prema posljednjem popisu, na području Omarske i pomenutih naselja, živi oko 11.000 stanovnika


Tekst i foto – Aleksandar Drakulić/Lj.K.R. – www.prijedordanas.com

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...