Izdvajamo

U „Cromexu“ kažu da iz godine u godinu prevazilaze planirane poslovne rezultate. Gledajući samo promet, u odnosu na 2017-tu, on je u prošloj godini porastao za 107%. To je jasan indikator da je put koji su odabrali dobar, kaže direktor preduzeća Enes Pehlić, i njime će se nastaviti kretati. Praćenje novih tehnologija je imperativ u ovoj grani industrije, pa se konstatno radi na nabavci najsavrmenijih mašina. – Mi smo krajem 2017. godine nabavili novi laser za rezanje pločevina i cijevi. Pa smo prošle godine nabavili novu apkant presu,а ovih dana očekujemo još jedan laser. On je vrh današnje tehnologije, koji je tehnološki i ekološki prihvatljiv, i riječ je o takozvanom „fajber“ laseru – pojašnjava Pehlić.

Mašine su važne, ali bez dobrog i zadovoljnog radnika ne vrijede mnogo. To dobro znaju u „Cromexu“ u kojem mnogo ulažu u obrazovanje nove i usavršavanje postojeće radne snage, tako da već tri godine sami vrše obuku opetatera na CNC mašinama. sve to prate dobri uslovi rada. – Jednostavno, ulaganje u ljudstvo je na prvom mjestu, i najveći kapital je imati dobrog radnika. Naravno, očekujući od radnika da ispoštuje to svoje znanje potrebno ga je i nagraditi. Sa te strane smo gledali da radnici imaju sasvim solidna primanja, da ne primaju minimalac. Da za ono što rade budu dobro plaćeni. I mogu reći da oskačemo od sredine po tom pitanju. I to su radnici prepoznali – kaže Pehlić. Zato je odlazak u inostranstvo, što opterećuje brojna preduzeća u cijelom regionu, iz „Cromex-a“ na minimalnom nivou.

U ovom preduzeću kažu da su u ranijem periodu sugerisali nadležnima na potrebu stvaranja novih obrazonih profila u Prijedoru, To je, po svemu sudeći, naišlo na pozitivne reakcije, pa je prije dvije gdoine uveden smjer CNC operater u Mašinskoj školi. Iz „Cromex-a“ su poručili da očekuju dalji nastavak dobre saradnje sa obrazovnim ustanovama u Prijedoru, ali i Gradskom upravom i Agencijom PREDA-PD, naročito kad je u pitanju implementacija dualnog obrazovanja.

Pehlić je mladima poručio da se što više posvete učenju, jer bez znanja ne možete ništa. – Isto tako moraju da shvate da zanati nisu nešto loše. Imati dobar zanat nije ništa lošije nego da ste doktor, po pitanju zarade. Kod nas majsori rade na najsavremenijim mašinama, koje vrijede milione evra. Mogu oni otići i vani, ali sigurno je da i ovdje ima finog kruha. A uz solidna primanja vjerujem da je život ovdje daleko ljepi – poručuje Pehlić.

K.V./foto: Nijaz-Caja Huremović

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić