Izdvajamo

Sinoć 02.08.2018., u prepunoj sali MZ Kozarac održana je, promocija knjige "Zločin s predumišljajem" autora Nijaza Mujkanovića. Autor u knjizi opisuje svojih 197 dana provedenih u logorima Omarska i Manjača.

Promotori knjige su bili istoričar mr. Jasmin Medić i pisac Muhidin Šarić.

Autor u knjizi, u četiri poglavlja, hronološki opisuje događaje na području Kozarca, od srpskog preuzimanja vlasti u Prijedoru 30. aprila 1992. do dana kada je pušten iz zatočeništva logora Manjače, te prvih dana izbjeglištva.

Detaljno u prvom poglavlju opisuje period od preuzimanja vlasti u Prijedoru do napada srpskih snaga na Kozarac 24. maja 1992.

Drugo i treće poglavlje odnose se na dane zatočeništva u logoru Omarska, koji napušta kao posljednji zatočenik, te zatočeništva na Manjači. Fokus je u posljednjem poglavlju na periodu u izbjeglištvu, nakon što je, poslije 197 dana, preživio torture oba logora.

Autor knjige Nijaz Mujkanović je pozvao sve bivše logoraše da pokušaju na ovaj način, kao što je on to učinio, ispričati svoj boravak u logoru ili ako neko nije vješt pisanju, neka ispriča priču nekom ko će tu istu priču napisati. Da se ne zaboravi.

Cijena knjige je 20 KM, a sav prihod od, sinoć,  prodanih knjiga ide za Fond solidarnosti 10 KM i za izgradnju vatrogasnog doma u Kozarcu 10 KM.


citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."