Izdvajamo

DRUGO OPŠTINSKO TAKMIČENJE IZ ISLAMSKE VJERONAUKE OSMIH I DEVETIH RAZREDA RS-PRIJEDOR-KOZARAC.

DANA 20.FEBRUAR 2016 .GODINE ODRZANO JE DRUGO OPŠINSKO TAKMIČENJE OSMIH I DEVETIH RAZREDA IZ ISLAMSKE VJERONAUKE U RS-u U O.Š.KOZARAC U KOZARCU NA NIVOU OPŠTINE PRIJEDORA.
NAJBOLJE REZULTATE SU POKAZALI UČENICI SLJEDEĆI;
UČENIK AMAR MEHANOVIĆ VIII RAZRED OSVOJIO PRVO MJESTO A HRNIĆ ELMA DRUGO. OBOJE POHAĐAJU ŠKOLU U KOZARCU NASTAVNICA VJERONAUKE HADISA AVDAGIĆ.

U KATEGORIJI IX RAZREDA PRVO MJESTO ZEJD DELIĆ I DRUGO MEDINA HODŽIĆ. ZEJD DELIĆ JE UČENIK O.Š. "ĆIRILO I METODIJE" TRNOPOLJE A MEDINA HODŽIĆ O.Š."KOZARAC" U KOZARCU TAKOĐER NASTAVNICA VJERONAUKE HADISA AVDAGIĆ.
TAKMIČENJE JE PODRŽAO I MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE KOZARAC KOJI SU OBEZBJEDILI PRIGODNE KNJIGE ZA UČENIKE ZA OSVOJENA PRVA TRI MJESTA. BILI SU PRISUTNI I PREDSJEDNIK MEDŽLISA TEUFIK KULAŠIĆ, VJEROUČITELJI IZ PRIJEDORA VELIĆ HUSEIN I AJDIN ALIŠIĆ.

HADISA AVDAGIĆ.


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.