Izdvajamo

 

Svečanost otvorenja džamije i Islamskog centra u Sisku zakazana je za 8. septembar 2022. godine, s početkom programa u 11.00 sati.

Svečanosti otvorenja prisustvovat će najviši državni i vjerski čelnici Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Turske, a posebnost i veličinu ovog veličanstvenog trenutka i dana svojim dolaskom i prisustvom uveličat će specijalni gost svečanosti, predsjednik Republike Turske Redžep Tayib Erdogan, koji bi trebao otvoriti džamiju i Islamski centar u Sisku.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sisak i TIKA - Turska agencija za saradnju i koordinaciju su zajednički domaćini i organizatori ovog najradosnijeg događaja i svečanosti za muslimane grada Siska i okolice kao i cjelokupne Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.