Izdvajamo

 

U sklopu obilježavanja 20. jula, dana sjećanja na teške ratne zločine sa elementima genocida 1992. godine u Prijedoru, delegacijama pristiglih na dženazu je predstavljeno idejno rješenje za budući memorijalni centar „Kamičani“, kojeg je po instrukcijama Organizacionog odbora radila projektanska kuća „Euro-Ing“ iz Bihaća. Predstavljanju su prisustvovali reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i muftije Islamske zajednice, predsjednik i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i mnogi drugi dužnosnici države Bosne i Hercegovine na svim nivoima.



„Šehidska mezarja u Prijedoru su zaista lijepo uređenja i imaju svoju svrhu u kontekstu kulture sjećanja. Međutim, ono što smo smatrali važnim jeste da Prijedor i dolina Sane zaslužuju jeste memorijalni centar koji će biti simbol stradanja i pamćenja našeg naroda ovog kraja i mjesto gdje će se svake godine 20. jula klanjati dženaza ili održati komemoracija i vjerski program za ubijene Prijedorčane u protekloj agresiji. I naravno, to neće biti centar samo za taj dan, već je ideja da to bude živi prostor za svakodnevne aktivnosti: edukativne, kulturne, sportske i dr.“ – kazao je predsjednik Organizacionog odbora i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.
Muftija Kudić ističe da je koncept idejnog rješenja memorizacija onoga što se desilo i poticaj kolektivnog pamćenja, ali i budućnost koja se treba graditi na prihvatanju istine i na suživotu.

„Sadržaj ovog memorijalnog centra će ponuditi brojne mogućnosti, pogotovo mladim ljudima. Mi smo insistirali da to ne bude samo centar koji će se baviti ratnim zločinima i genocidom, iako mu je to primarna namjena, već će biti mjesto okupljanja, druženja, ugodne šetnje, lijepih travnjaka, prostora za igru naše djece i mnogi drugi sadržaji. Pored sadržaja, ovaj centar ima mnogo simbolike. Simbolika bijelih čaršafa, osvijetljenih tabuta, imena žrtava u skladu sa godištima i dr. Dobili smo pozitivne kritike javnosti na ovo rješenje i nadamo se da ćemo uskoro imati priliku postaviti kamen temeljac, a odmah nakon toga i graditi ovo lijepo zdranje memorijalnog centra. Ne sumnjam da ćemo u skorom periodu i završiti ovaj centar i staviti ga u funkciju.“ – ističe muftija Kudić.
Memorijnalni centar se sastoji od musalle, mjesta za vjerski obred, zgrade memorijalnog centra u kojoj će biti smještene stalne postavke muzeja, izložbe, konferencijska sala, multimedijalna sala, arhiv, istraživački odjel, te drugi sadržaji koji će biti na usluzi i služiti stvarnoj svrsi memorijalnog centra Kamičani.

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.