Izdvajamo

 

U sklopu završnih radova pred najavljeno julsko svečano otvaranje najstarije džamije u Prijedoru, i jedne od najstarijh džamija u Bosanskoj Krajini, završeno je i postavljane nišana u haremu džamije.
Ponovo su se ispravili nišani naših predaka, zaslužnih Bošnjaka i osnivača grada Prijedora. Svojom ljepotom dominiraju u haremu „Gradske džamije” kao kameni svjedoci davno prohujalih vremena. Prkosni i ponosni u svojoj tišini. Porušeni ratnih ’90-tih, skupa sa džamijom u čijem su haremu stajali od osnivanja “Pridorske kapetanije” 1757. godine. Zahvaljujući velikoj svijesti i ljubavi Bošnjaka Prijedora, ponovo su pronađeni, obnovljeni i vraćeni na svoje mjesto koje im fizički ali i historijski pripada.

 

Posebnost džamije Sultan Mahmuda I., su svakako i njeni nišani prepozantljivi po svom izgledu, visini i ornamentici. Vrlo često su ukrašavani puškom ili sabljom, a također neizostavni detalj je bio u turban ako se radilo o muškoj osobi. Nešto manji nišani su rađeni za ženske osobe, a osobenost im je bila da su simbolizirali skromnost i pokrivenost.

Prijedor je sa svojom kapetanijom stoljećima bio na vjetrometini između istoka i zapada, uz rubne dijelove Osmanske imeprije. S toga i ne čudi ne mali broj nišana sa vojnim tematikom i ornamentima.

 

Bošnjaci Prijedora su svakako ponosni na nišane Mehmed bega Kapetanovića, posljednjeg kapetana “Pridorske kapetanije” u Starom gradu iz koje se kasnije razvio grad Prijedor, kao i njegovog sina Husnije koji je bio zapovjednik sultanove garde odnosno kapidžibaša. Uskoro će se i njegov nišan nalaziti na mjestu koje mu pripada.

Sa postavljanjem nišana, finaliziraju se pripreme za otvorenje najstarije prijedorske džamije, koje je planirano za 23.juli 2022. godine.

bosnjaci.net

Foto: Džemat Čaršija – Prijedor

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.