Izdvajamo

 

Večeras dan uoči Bajrama pred svim džamijama najmlađim su dijeljeni slatkiši, bajramski paketići i obavezna halva.
Danas bilježimo podjelu halve u Udruženim džematima Srednji Jakupovići-Kevljani-Hadžići u džamiji Hadžići i džematu Alići-Softići. Podjela halve u kozaračkim džematima je tradicija već više stotina godina i to je ono specifično za ovaj kraj.

Podjela halve se obavlja dan prije Bajrama u svakom džematu MIZ Kozarac. Obično roditelji donesu halvu, zadnjih par decenija bude više slatkiša, a manje halve. Došla modernija vremena. Sve se ostavi na jedno mjesto. Djeca se okupe u krug, dok par džematlija dijeli halvu i ostale slatkiše. Ovo je velika radost za svu djecu u našem kraju. Ovaj običaj je specifičan za ovaj kraj i nisam čou za ovakav običaj u drugim krajevima BiH.

Kod udruženih džemata je nekako posebo svečano, a prava ljepota je vidjeti džematlije iz tri džemata na jednom mjestu.

Pored uobičajene podjele halve, raznih slatkiša, ovdje djeca budu darovana posebnim paketima.
Suvad Kevac svake godine pokreće akciju Bajramski paketići putem njegovog portala Kevljani.eu.
U ujedinjenim džematima ( KEVLJANI, HADŽIĆI, SREDNJI JAKUPOVIĆI) džematlije koji žive negdje u drugim državama, kao i ovi koji žive kod svojih kuća, dobrovoljno doniraju novac za Bajramske paketiće. Prikupljenim sredstvima, priča mi Zijad Hadžić, kupe se paketići i sva djeca, uz paketić daruju se sa jednom novčanicom. Ovaj put to je bila novčanica od 20 KM.

Nekada su se naše majke i sestre trudile da pripreme halvu po kojoj su mirisali kozarački sokaci. Danas je manje halve, a više drugih slatkiša koji su zamjena za halvu. Slijede video i fotografije iz Udruženih džemata Srednji Jakupovići-Kevljani-Hadžići i mog džemata Alići-Softići

Nijaz-Caja Huremović

Par slika iz džemata Alići-Softići

 

 

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni