Izdvajamo

 

Danas su članovi “Mreže mladih” Medžlisa IZ Kozarac bili dio međunarodnog projekta “Let’s Do It-očistimo zemlju za 1 dan”, u saradnji sa timom “Let’s Do It” iz Sarajeva.

Akcija čišćenja se provodila u još 180 zemalja u svijetu pa tako i u cijeloj BiH.

Ovog puta lokacija našeg čišćenja je bila čaršija i sva druga okolna mjesta nadomak čaršije.

Glavni sponzori ove akcije su: EU Info Centar, Europska unija u BiH, Vlada kantona Sarajeva i još mnogi drugi, koji su svim volonterima obezbjedili: majice, ruksake, rukavice, vreće i na kraju hranu i piće, kojima se od srca mnogo zahvaljujemo.

Cij Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi i šume nego i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja.

Na kraju, hvala svim članovima Mreže mladih koji su i ovog puta bili vrijedni i dali svoj doprinos u očuvanju okoliša, a posebno hvala našoj, predivnoj članici Medini Ibrahimović Nukić, koja je bila koordinatorica ovog projekta.

Tekst: Munira Hrnić

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.