Izdvajamo

 

Danas je u Memorijalnom centru Kamičani kolektivna dženaza za 12 prijedorčana i kozarčana koji su ubijeni 1992.godine.

Dženazi ubijenim Prijedorčanima i Kozarčanima prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, kao i najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice (IZ) u BiH, a kolektivnu dženazu predvodio je reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Fikret Marošlić, koji je imao 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Zajedno sa Fikretom ukopan je i njegov otac Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je najstarija žrtva ukopana ove godine.

Osim njih, nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo obavljen je ukop i Emina (Hasan) Ćoralića, rođen 1950. godine, Vasifa (Mahmut) Mujkanovića, rođen 1960. godine, Rifeta (Abid) Kahrimanovića, rođen 1959. godine, Sakiba (Mustafa) Denića, rođen 1958. godine, Hasiba (Hasan) Behlića, rođen 1950. godine, Mirse (Šefik) Brdara, 1963. godine, Ismeta (Husein) Hirkića, rođen 1950. godine, Idriza (Ešef) Duračaka, rođen 1954. godine, Nedžada (Adem) Fazlića, rođen 1959. godine i Samira (Rizvo) Merdžića, rođen 1970. godine.

Posmrtni ostaci Prijedorčana ispraćeni su jučer iz identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, a nakon prolaska kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad/Bosanski Novi, kako bi podsjetili na stradanja u Bosanskoj Krajini, u poslijepodnevnim časovima povorka je stigla u Prijedor.

U znak sjećanja na u posljednjem ratu ubijene Prijedorčane iz Bihaća, Cazina i Bužima jučer je krenuo prvi biciklistički maraton Bihać - Kozarac, koji je organizirao Klub ekstremnih sportova "No limit" iz Bihaća. Učesnici su se okupili u Bosanskoj Otoci odakle su preko Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Novog i Prijedora sinoć došli u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu.

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic