Izdvajamo

 

Još jedan džematski iftar na poseban način, ovaj put u džematu Mujkanovići, a pripremili su ga Sulejman i Šaha Mujkanović. Oni žive u Americi i zbog pandemije korona virusa nisu bili u mogućnosti, za Ramazan, da dođu svojoj kući. Želja im je bila da organizuju zajednički iftar, ali situacija je takva da se ne mogu organizovati zajednički iftari u većim grupama. Kad postoji velika želja, onda se raja prilagođava situaciji i pronalazi drugi način da učini ono što su nanijetili.

Sulejman je dogovorio sa svojim jaranom Nijazom Hrnićem vlasnikom restorana Laguna, da pripreme i podjele iftare Sulejmanovim i Šahinim familiji, rođacima i komšijama, u ime njege i superuge Šahe.
Nijaz, te Sulejmanov brat Rega (ne znam pravo ime) i ja Nijaz-Caja smo podjelili iftare onako kako su Šaha i Sulejman poželjeli. Podjeljeno je 70 iftara
Džematlije su, još jednom, bili ugodno iznenađeni i blagosivaju Sulejmana i Šahu.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)