Izdvajamo

 

Autor: Ajdin Hrnić

Danas, 20.02.2021. je “Mreža mladih” MIZ Kozarac posjetila Medresu “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banja Luci i šeher Banja Luku.

Nakon okupljanja i polaska iz našeg Kozarca, u Banja Luku stižemo u prijepodnevsko vrijeme. Prva destinacija nam je bila novootvorena medresa u Banja Luci, gdje su nas dočekali vrijedni domaćini: Muris ef. Spahić, direktor medrese i Admir ef. Blitović, pomoćnik direktora za nastavu, koji su nam pokazali prostorije medrese i objasnili na koji način se odvija odgojno-obrazovni proces.

Nakon obilaska medrese posjetili smo biblioteku “Muftija Mehmed ef. Zahirović” koja je smještena u Gazanferiji džamiji u Banja Luci, a koja je u neposrednoj blizini medrese.

Podne namaz smo klanjali u Ferhad-pašinoj džamiji u Banja Luci, gdje su nas dočekali glavni imam MIZ Banja Luka, Adnan ef. Jusić.
Mersudin ef. Hodžić nam je na prelijep način govorio o historijatu Ferhadije džamije, te njenoj poslijeratnoj rekonstrukciji.

Poslije obavljenog podne namaza smo se družili sa učenicima prve generacije banjalučke medrese.
Na kraju našeg druženja učenicima smo poklonili po jedan primjerak knjige: “Moje sjećanje na banjalučke medrese” našeg rahmetli hadžije Teufika ef. Hadžića, koja će im ostati kao lijepa uspomena na posjetu naše omladine iz Kozarca.

Posebnu zahvalnost povodom naše posjete nam je izrazio i Muftija banjalučki, mr. Nusret ef. Abdibegović, koji je čestitao omladini na trudu i najavio uzvratnu posjetu našoj omladini.

Prije pvrtaka, naša omladina je iskoristila vrijeme da prošeta kroz Banja Luku i provede vrijeme u zajedničkom druženju.

U jacijsko vrijeme stižemo u Kozarac, radosni, noseći sa sobom prelijepe uspomene sa današnjeg putovanja, uz želju da nastavimo sa lijepim projektima, od kojih ćemo svi zajedno imati koristi na oba svijeta.

Zahvaljujem se našoj vrijednoj omladini, uz dovu Uzvišenom da ih poživi u dobru i učini nosiocima vjere Islama na ovim prostorima.
Amin!

medzliskozarac.ba

 

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...