Izdvajamo

Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike.
Bajramski praznici u Kozarcu, svaki nekako posebno svečan. Zbog Korona pandemije nije nas bilo kao kod ranijih Bajrama ali sve džamije su bile dobro pune.

 

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice HFZ. Amir-ef Mahić.

 

Prostorije Šehidske džamije u Kamičanima su bile pune vjernika koji su došli da klanjaju Bajram namaz. Došli su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

Hfz Amir-ef Mahić je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži.

Poslije klanjanja Bajram namaza i čestitanja, uputili smo se prema Šehidskim mezarlucima, gdje su pristizali kozarčani iz ostalih džemata. Imami svih džemata IZ Kozarac proučili su Jasin i dovu za Šehide.

 

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu i kolač hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo. Lijep je osjećaj kad vidiš da te djeca i omladina vole i poštuju.

 

Nijaz-Caja Huremović

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.