Izdvajamo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović jučer je održao sastanak s predsjednicom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aidom Pilav i prim. dr. Amrom Junuzović-Kaljić o mjerama i organizaciji vjerskog života u vrijeme pandemije.
Razgovarali su o mjerama koje je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poduzela s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.

Nastavak je ovo konsultacija koje reisu-l-ulema i drugi predstavnici Islamske zajednice ovih dana imaju sa nadležnim državnim organima i ekspertima iz oblasti epidemiologije i javnog zdravlja s ciljem izrade protokola i preporuka prema kojim bi se odvijao vjerski život u toku mjeseca ramazana.

Reisu-l-ulema Kavazović je istakao kako će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poštovati preporuke nadležnih državnih i stručnih organa, ali da traga za načinima organizacije vjerskog života u ramazanu na način koji neće ugroziti zdravlje članova Zajednice, građana Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države u kojoj djeluje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ramazan nastupa 24. aprila te ostaje da se vidi na koji način će biti organizirano klanjanje teravih namaza, ali i brojnih drugih vjerskih aktivnosti.


klix.ba

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba