Izdvajamo

Džuma-namaz organizirati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno, navode u instrukciji

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svim mešihatima, muftijstvima i krovnim organizacijama u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori izdala instrukciju o pridržavanju uputa nadležnih državnih organa za suzbijanje širenja koronavirusa.

- To znači da će se sva okupljanja organizirati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, odnosno da će se obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizirati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno – navode u instrukciji.

Iz Islamske zajednice apeliraju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definirane u preporukama nadležnih državnih vlasti, da dnevne namaze obavljaju u kući i da u domovima, umjesto džuma-namaza, klanjaju podne-namaz.

Također, u instrukciji apeliraju na sve organe Islamske zajednice, od džematskih odbora, do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetilaca.

Na kraju još jednom apeliraju na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl., ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.

 

Avaz

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.