Izdvajamo

Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike.
Bajramski praznici u Kozarcu, svaki nekako posebno svečan. Čini mi se da nas je bilo puno više nego kod Ramazanskog Bajrama, sve džamije su bile pune, a kod nekih nisu svi mogli ući unutra pa su Bajram namaz klanjali ispred džamije.

Podjela halve u mesdžidu Alići-Softići

Četiri slike, podjela halve u džematu Trnopolje.

Podjela halve ispred džamije Kevljani

Na podjelu halve sam išao u svoj džemat, a slike iz Trnopolje i Ujedinjenih džemata (ovaj Bajram iz Kevljana) dobio sam od Nijaza Kajdića i Zijada Hadžića

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio Sakib ef Džaferović imam u penziji.

Prostorije Šehidske džamije u Kamičanima su bile male za sve vjernike koji su došli da klanjaju Bajram namaz, puno raje je ostalo vani da klanja. Došli su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

 

Sakib ef. je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži. Naglasio je: "Kozarčani su svoju odanost, Allahu, pokazali prije rata, u ratu, a posebno poslije rata. Kozarčani su izgradili 14 džamija, 9 mesdžida, izgradili gasulhane, imamske stanove...Sve je to žrtva i požrtvovanje. O Kozarcu se danas govori na svih pet kontinenata. Kozarac je uvijek bio jedna posebna čaršija..."

 

Poslije klanjanja Bajram namaza i čestitanja, uputili smo se prema Šehidskim mezarlucima, gdje su pristizali kozarčani iz ostalih džemata. Imami svih džemata IZ Kozarac proučili su Jasin i dovu za Šehide.


Par slika iz džemata Trnopolje gdje je, takođe, džamija bila mala za sve vjernike. Slike sam dobio od Nijaza Kajdića

 

 

Već u 10.30 sati sam u Domu za starija lica „Enea“ u Kozaruši.

Imam džemata Kozaruša Emil ef Velić došao da obiđe stanovnike ovog doma. Stanovnici doma se raduju Bajramu i posjeti imama Emila ef., a jedna žena reče: Naravno da sam sretna dočekah još jedan Bajram i Bogu hvala što je tako.

 

Imam je poselamio sve stanovnike razgovarao sa njima. Vlasnik doma Emir Dautović se zahvalio, u ime svih stanovnika, na posjeti i izrazio nadu da će ovakvih posjeta biti i sljedećih Bajrama.
Zatim je pozvao vjernike da svrate u ovaj dom da obiđu stanovnike doma.

Ostatak prvog dana Bajrama proveo sam sa familijom, komšijama i prijateljima.

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu i kolač hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo. Lijep je osjećaj kad vidiš da te djeca i omladina vole i poštuju.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.