Izdvajamo

Džemat Garibi,jedan je od manjih džemata,koji organizacijski pripada džematu Trnopolje,ali zbog potreba za Ramazan,prilikom dženaza,Tevhida i slično,krenuli su sa izgradnjom Mesdžida i džematske kuće koji su porušeni 1992.
Mještani su protjerani odmah na početku napada 1992.i raseljeni su širom svijeta,a njih 38 ubijeno kod kuća i u brojnim logorima.
Pronađeni su u masovnim grobnicama u okolini Prijedora i na Korićanskim stijenama.

Među onima koja je izgubila više članova bila je i Arifa Garibović.
Ona je izgubila šest sinova,a za života nije uspjela da ih ukopa u mezare,jer nisu bili pronađeni njihovi posmrtni ostaci.
Pored malog broja džematlija koji danas žive u Garibima, ovaj džemat ipak pokazuje dosta aktivnosti i želje za daljnim napredovanjem.
Kao i u većini naših naselja vjerski objekti su mjesta gdje se mještani okupljaju i to je nešto zajedničko što ih povezuje.

Uz podršku svojih džematlija u inostranstvu i ličnim radom uspjeli su izgraditi Mesdžid i Šehidsko obilježje za svoje ubijene džematlije.
Sada se svake godine džematlije iz ovog i susjednih džemata okupljaju na Šehidskom Tevhidu.

Tekst i foto:Nijaz Kajdić

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.