Izdvajamo

Piše: Denijal Dergić

Trnopolje 1992 godine je ušlo u sve na sve stranice novina, u sve televizije i praktično postalo poznato širom svijeta.
Na žalost ne po dobrom već po logoru koje su srpske vlasti tu formirale. Moglo bi se navesti mnogo dana koje bi trebalo obilježavati u Trnopolju ali dva dana se posebno ističu.

A to su 09.07 i 21.08. 1992 godine.

09.07.1992 je u tzv. "čišćenju" od Duračaka do logora Trnopolje ubijeno preko 40 civila. To je zapravo bio najobičniji napad na nenaoružane civile.

Drugi datum koji će ostati upisan crnim slovima je 21.08. 1992 godine.

Taj dan je iz logora Trnopolje odvedeno na razmjenu a poslije ubijeno na Korićanskim stijenama preko 200 civila. Veliki broj ih je bio upravo iz Trnopolja.
Naravno da je i u ostalim danima a i u ostalim Prijedorskim logorima , mučen i ubijen veliki broj stanovnika Trnopolja.

U utorak 30.07.2019 godine u znak sjećanja na naše šehide u džamiji u Trnopolju u akšamsko vrijeme je proučen jasin i tevhid . Učenju je prisustvovalo oko sedamdesetak džematlija. Nadamo se da će ako Bog da ovo obilježavanje postati tradicionalno.


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.