Izdvajamo

Piše: Denijal Dergić

Trnopolje 1992 godine je ušlo u sve na sve stranice novina, u sve televizije i praktično postalo poznato širom svijeta.
Na žalost ne po dobrom već po logoru koje su srpske vlasti tu formirale. Moglo bi se navesti mnogo dana koje bi trebalo obilježavati u Trnopolju ali dva dana se posebno ističu.

A to su 09.07 i 21.08. 1992 godine.

09.07.1992 je u tzv. "čišćenju" od Duračaka do logora Trnopolje ubijeno preko 40 civila. To je zapravo bio najobičniji napad na nenaoružane civile.

Drugi datum koji će ostati upisan crnim slovima je 21.08. 1992 godine.

Taj dan je iz logora Trnopolje odvedeno na razmjenu a poslije ubijeno na Korićanskim stijenama preko 200 civila. Veliki broj ih je bio upravo iz Trnopolja.
Naravno da je i u ostalim danima a i u ostalim Prijedorskim logorima , mučen i ubijen veliki broj stanovnika Trnopolja.

U utorak 30.07.2019 godine u znak sjećanja na naše šehide u džamiji u Trnopolju u akšamsko vrijeme je proučen jasin i tevhid . Učenju je prisustvovalo oko sedamdesetak džematlija. Nadamo se da će ako Bog da ovo obilježavanje postati tradicionalno.


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ