Izdvajamo

Piše: Denijal Dergić

Trnopolje 1992 godine je ušlo u sve na sve stranice novina, u sve televizije i praktično postalo poznato širom svijeta.
Na žalost ne po dobrom već po logoru koje su srpske vlasti tu formirale. Moglo bi se navesti mnogo dana koje bi trebalo obilježavati u Trnopolju ali dva dana se posebno ističu.

A to su 09.07 i 21.08. 1992 godine.

09.07.1992 je u tzv. "čišćenju" od Duračaka do logora Trnopolje ubijeno preko 40 civila. To je zapravo bio najobičniji napad na nenaoružane civile.

Drugi datum koji će ostati upisan crnim slovima je 21.08. 1992 godine.

Taj dan je iz logora Trnopolje odvedeno na razmjenu a poslije ubijeno na Korićanskim stijenama preko 200 civila. Veliki broj ih je bio upravo iz Trnopolja.
Naravno da je i u ostalim danima a i u ostalim Prijedorskim logorima , mučen i ubijen veliki broj stanovnika Trnopolja.

U utorak 30.07.2019 godine u znak sjećanja na naše šehide u džamiji u Trnopolju u akšamsko vrijeme je proučen jasin i tevhid . Učenju je prisustvovalo oko sedamdesetak džematlija. Nadamo se da će ako Bog da ovo obilježavanje postati tradicionalno.


Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.