Izdvajamo

Jutros je osvanuo još jedan Bajram. Osvanuo je još jedan dan u kojem ova kozaračka dolina sluša radosne čestitke bajramskih mubarek dana, svjedoči osmjehe na licima omladine i staraca, osjeća ljepotu ljudskog radovanja.

Ramazanski Bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike.

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Hfz.Mr.Amir ef Mahić.


Džamiju su ispunili su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

Hfz.Mr.Amir ef Mahić. je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži.

Poslije klanjanja Bajram namaza i čestitanja, uputili smo se prema Šehidskim mezarlucima, gdje su pristizali kozarčani iz ostalih džemata. Imami svih džemata IZ Kozarac proučili su Jasin i dovu za Šehide.

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN "ENEA"

Već u 10.30 sati sam u Domu za starija lica „Enea“ u Kozaruši.

Imam džemata Kozaruša Emil ef Velić došao da obiđe stanovnike ovog doma. Stanovnici doma se raduju Bajramu i posjeti imama Emila ef., a jedna žena reče: Naravno da sam sretna dočekah još jedan Bajram i Bogu hvala što je tako.

Imam je poselamio sve stanovnike razgovarao sa njima. Vlasnik doma Emir Dautović se zahvalio, u ime svih stanovnika, na posjeti i izrazio nadu da će ovakvih posjeta biti i sljedećih Bajrama.

U OŠ "Kozarac" povodom Ramazanskog bajrama , održana je bajramska svečanost, koju su pripremili učenici sa svojim nastavnicima i učiteljima naše škole. Koordinator Bajramske svecanosti je prof. Hadisa Avdagić, vjeroučiteljica u saradnji sa nastavnikom Nebojšom Dragičevićem koji je uvjek tu i zajedno nosi večinu posla. Ponosni na svoje učenike koji svaki put pokažu svoje vannastavne aktivnosti i učešće u ovakvim svečanostima. Glavnu poruku je uputila nastavnica vjeronauke sa riječima BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN nakon čega je uslijedio program .

Ostatak prvog dana Bajrama proveo sam sa familijom, komšijama i prijateljima.

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu i kolač hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo.

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic