Izdvajamo

Mubarek noć, bolja od hiljadu mjeseci, sinoć je obilježena u svim našim džematima širom Norveške. Bogati mevludski programi u izvedbi naše mladeži bili su istinsko osvježenje i ohrabrenje. Bošnjaci svojim prisustvom u velikom broju pokazuju svijest o ovoj velikoj noći i posebnoj prilici, koja nudi mnogo dobra. Povodom Lejletu-l-kadra u Stavangeru je također upriličen program, kojeg su na jedan poseban način ukrasila naša djeca ilahijama i recitacijama. Prisutnima se ovim povodom obratili imam džemata Stavanger Ibrahim ef. Šabić i glavni imam Senaid ef. Kobilica.

Dan bijelih traka je također prožimao jučerašnji dan i programe u njemu. U Stavangeru je bilo centralno obilježavanje, gdje je ujedno organizirana i promocija Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine. Tom prilikom su učešće u programu uzeli i prisutnima se obratili predstavnici Udruženja bivših logoraša Admir Denić i Ahmed Lindov, ambasador Bosne i Hercegovine dr. Nedim Makarević, kao i predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj glavni imam Senaid ef. Kobilica, predsjednik Adnan Osmičić i imam Ibrahim ef. Šabić. Sva obraćanja su bila fokusirana na obavezu sjećanja i borbu protiv zaborava.

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj/ foto: Nijaz Kajdić

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...