Izdvajamo

Danas 05.05.2019., uoči mubarek mjeseca Ramazana, je u organizaciji Mreže mldih MIZ Kozarac, po prvi put organizovan “Ramazanski vozić” za djecu, sa ciljem da djeca osjete čari Ramazana i da podijelimo s njima ovu našu zajedničku radost.


Program je počeo u 14 sati ispred Šehidskog mezarja u Kamičanima, učenjem ašereta kojeg je proučio Zekerija Mahić, polaznik mekteba džemata Kamičani, iskrenu dobrošlicu i prigodno predavanje je održao Ajdin ef. Hrnić, koordinator mreže mladih MIZ Kozarac. A potom se grupa mektebskih polaznika predstavila sa recitacijom “Ramazan”.
Na kraju je ilahiju proučila Džemila Toromanović, polaznica mekteba Brđani.

Nakon toga je formirana kolona i u ovom ramazanskom voziću danas je učestvovalo oko 200 djece iz cijelog Kozarca, koji su noseći balone prošli kroz čaršiju i došli pred Mutničku džamiju, gdje je proučena dova i svakom učesniku je podijeljen paketić.

Ovo je jedna lijepa, plemenita i hvale vrijedna incijativa naše omladine da se na jedan svježiji način posjetimo dočeka mjeseca Ramazana.
Poznato je da su ashabi Poslanika a.s. nastojali da obraduju jedni druge dočekom Allahovog gosta, mubarek mjeseca Ramazana.
Ali ovo je jedan inovativan način da se našoj djeci, našim roditeljima, čitavom našem Kozarcu, jasno na najljepši mogući način kaže: Evo došao nam je Ramazan, došao nam je gost sa predivnim darovima.

Zbog toga još jednom čestitke našoj omladini, hvala i vama dragi roditelji, i dječico naša što ste se odazvali na ovaj program, moleći Allaha da nas nagradi i da nam u ovim mubarek ramazanskim danima svako dobro sa riječima:
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Koordinator mreže mladih MIZ Kozarac:
Ajdin ef. Hrnić

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.