Izdvajamo

Danas 05.05.2019., uoči mubarek mjeseca Ramazana, je u organizaciji Mreže mldih MIZ Kozarac, po prvi put organizovan “Ramazanski vozić” za djecu, sa ciljem da djeca osjete čari Ramazana i da podijelimo s njima ovu našu zajedničku radost.


Program je počeo u 14 sati ispred Šehidskog mezarja u Kamičanima, učenjem ašereta kojeg je proučio Zekerija Mahić, polaznik mekteba džemata Kamičani, iskrenu dobrošlicu i prigodno predavanje je održao Ajdin ef. Hrnić, koordinator mreže mladih MIZ Kozarac. A potom se grupa mektebskih polaznika predstavila sa recitacijom “Ramazan”.
Na kraju je ilahiju proučila Džemila Toromanović, polaznica mekteba Brđani.

Nakon toga je formirana kolona i u ovom ramazanskom voziću danas je učestvovalo oko 200 djece iz cijelog Kozarca, koji su noseći balone prošli kroz čaršiju i došli pred Mutničku džamiju, gdje je proučena dova i svakom učesniku je podijeljen paketić.

Ovo je jedna lijepa, plemenita i hvale vrijedna incijativa naše omladine da se na jedan svježiji način posjetimo dočeka mjeseca Ramazana.
Poznato je da su ashabi Poslanika a.s. nastojali da obraduju jedni druge dočekom Allahovog gosta, mubarek mjeseca Ramazana.
Ali ovo je jedan inovativan način da se našoj djeci, našim roditeljima, čitavom našem Kozarcu, jasno na najljepši mogući način kaže: Evo došao nam je Ramazan, došao nam je gost sa predivnim darovima.

Zbog toga još jednom čestitke našoj omladini, hvala i vama dragi roditelji, i dječico naša što ste se odazvali na ovaj program, moleći Allaha da nas nagradi i da nam u ovim mubarek ramazanskim danima svako dobro sa riječima:
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Koordinator mreže mladih MIZ Kozarac:
Ajdin ef. Hrnić

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.