Izdvajamo

U prostorijama Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, dana 24. aprila 2019. godine održan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici porodica žrtava, predstavnici udruženja Prijedorčanki „Izvor“, Medžlisa IZ Kozarac, Medžlisa iz Prijedor i Instituta za nestale osobe BiH-Područni ured Bihać.

Tema sastanka bila: Izvještavanje o toku procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba sa područja opštine Prijedor , te dinamika priprema posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena za kolektivnu dženazu.

Tom prilikom predstavnici Instituta za nestale osobe su informisali prisutne o toku i aktivnostima rada u KIP Šejkovača na antropološkoj obradi posmrtnih ostataka žrtava. Na sastanku je zaključeno:

1. Da porodice žrtava mogu posjetiti KIP Šejkovača u Sanskom Mostu svaki radni dan od 07.00-15.00 i vidjeti posmrtne ostatke svojih najmilijih,

2. Da će se organizovati kolektivna šehidska dženaza 20. jula 2019. godine i da će to biti u Prijedoru, na stadionu Vedro polje u Hambarinama, a onda se ukop obavlja na mezarima gdje porodice odluče.

3. Da porodice odlučuju o ukopu svojih najbližih,

4. Da porodice koje nisu dostavile nove kontakte (telefon, e-mail) dostave Institutu, Medžlisu IZ Kozarac, Udruženja Prijedorčanki „Izvor“,

5. Da aktivnosti oko pripreme šehidske dženaze idu planiranom dinamikom.

Prijedor; 24. april 2019. godine

IZ Kozarac, MIZ Prijedor, Udruženje Prijedorčanki „Izvor“

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.