Izdvajamo

U prostorijama Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, dana 24. aprila 2019. godine održan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici porodica žrtava, predstavnici udruženja Prijedorčanki „Izvor“, Medžlisa IZ Kozarac, Medžlisa iz Prijedor i Instituta za nestale osobe BiH-Područni ured Bihać.

Tema sastanka bila: Izvještavanje o toku procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba sa područja opštine Prijedor , te dinamika priprema posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena za kolektivnu dženazu.

Tom prilikom predstavnici Instituta za nestale osobe su informisali prisutne o toku i aktivnostima rada u KIP Šejkovača na antropološkoj obradi posmrtnih ostataka žrtava. Na sastanku je zaključeno:

1. Da porodice žrtava mogu posjetiti KIP Šejkovača u Sanskom Mostu svaki radni dan od 07.00-15.00 i vidjeti posmrtne ostatke svojih najmilijih,

2. Da će se organizovati kolektivna šehidska dženaza 20. jula 2019. godine i da će to biti u Prijedoru, na stadionu Vedro polje u Hambarinama, a onda se ukop obavlja na mezarima gdje porodice odluče.

3. Da porodice odlučuju o ukopu svojih najbližih,

4. Da porodice koje nisu dostavile nove kontakte (telefon, e-mail) dostave Institutu, Medžlisu IZ Kozarac, Udruženja Prijedorčanki „Izvor“,

5. Da aktivnosti oko pripreme šehidske dženaze idu planiranom dinamikom.

Prijedor; 24. april 2019. godine

IZ Kozarac, MIZ Prijedor, Udruženje Prijedorčanki „Izvor“


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.