Izdvajamo

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE PRIJEDOR
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Dana 05.03.2019.godine (utorak) osvanuli su uvrijedljivi natpisi sa nacističkim porukama na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži čaršijske džamije.

 

U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprječavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom.
Medžlis Islamske zajednice Prijedor oštro osuđuje ovakve vandalske činove sa izlijevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru, te poziva sve vladine i ne vladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom spriječavanju u budućnosti.

 

Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće.
Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014.god., nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće.
Takvima poručujemo da nas ne mogu zastrašiti i da ćemo i dalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju.

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.