Izdvajamo

Danas, srijeda 21.11.2018., poslije podne namaza, u Mutničkoj džamiji, održana je centralna mevludska svečanost, koju povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, A.S., tradicionalno organizuje MIZ Kozarac.

Mevludu u Mutničkoj džamiji prisustvovao je jako velik broj vjernika iz svih džemata koji su prigodnim programom i predavanjem o životu Poslanika islama obilježili rođendan Božijeg odabranika.

Gost predavač bio je Dr.Rifet Šahinović, profesor u Medresi "Džemaludin ef Čaušević" u Cazinu. On je govorio o nemjerljivom značaju Muhammedovog poslanstva za sve ljude svijeta, o njegovom životu i misiji.

Glavni imam, Amir ef Mahić, istakao je da mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, koji je bio čovjek i poslanik i uzor kako treba živjeti. Poslanik je podučavao kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

Mevlud su proučili 69 polaznika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Kozarac. Kroz mevlud, vjernici se podsjećaju poslanika Muhammeda alejhiselam i njegov život koji je model identifikacije za svakog muslimana. Samim učenjem mevluda i salavata na poslanika, želimo da više upoznamo poslanika da bi mogli slijediti njegov put i njegov život.

Sve pohvale džematu "Mutnik-Stari grad" za lijepu organizaciju ove svečanosti.
Pohvale Aktivu žena Medžlisa Kozarac, one su pripremile limunadu i halvu.

Po završetku programa, Medžlis Islamske zajednice Kozarac uručio je 218 prigodnih paketića za sve redovne mektebske polaznike.

Nijaz-Caja huremović

Takođe i ove godine, kao i prethodne, organizirano je mektebsko takmičenje iz oblasti Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. Kolika je bila zainteresovanost za ovu vrstu takmičenja, najbolje pokazuje podatak da se za ovo takmičenje prijavilo 37. mektebsko dijete. Kao i prethodne godine, odlučeno je da šest najboljih takmičara iz Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. dobije diplomu i prigodnu nagradu.

Takmičenje je održano istog dana kada i centralni mevlud, u Mutničkoj džamiji sa početkom u 8.00 sati. Nakon pismenog ispita, kojeg su prethodno pripremili a kasnije i ocijenili svi Kozarački imami, dobiveni su sljedeći rezultati, a to su:

 Nukić Ajla – osvojila je prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM;

Tica Merjema – osvojila je drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 250 KM;

Žerić Nejla – osvojila je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;

 Mahić Zekerija – osvojio je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;

( Nejla i Zekerija su ostavarili isti broj brodova na takmičenju )

 Halak Amira – osvojila je četvrto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 150 KM;

 Beganović Hadžera– osvojila je peto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 100 KM;

 Hrnić Emina – osvojila je šesto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 50 KM.

Glavni imam Amir ef. Mahić je u toku centralnog mevludskog programa proglasio pobjednike, naglasivši između ostalog da ovo takmičenje ima za cilj da se mektebski polaznici što bolje upoznaju sa životom Muhammeda a.s., a stimulaciju za upoznavanjem ( učenjem ) svakako im mogu dati vrijedne nagrade koje je tom prilikom uručio Teufik Kulašič, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Jasmin ef Glamočanin

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ