Izdvajamo

U subotu, 06.10.2018. “Mreža mladih” našeg medžlisa je posjetila Graz. U ranim jutarnjim satima smo se okupili ispred O.Š. Kozarac, gdje smo u 04:30 krenuli prema jednom od najvećih gradova u Austriji.

 

Na licima naše omladine se vidjela radost zbog odlaska na ovu dugoočekivanu ekskurziju.

 

Po ulasku u Austriju, prvo naše odredište je bio grad Seiersberg, tj. Shoping centar u ovom gradu, gdje je naša omladina imala priliku da provede vrijeme u kupovini i nezaboravnom društvu.

 


Na podne namaz, odlazimo u IKC Graz, gdje nas dočekuju vrijedni domaćini ovog džemata: Fikret ef. Fazlić i njegova omladina.

Poslije klanjanja namaza, obratili su nam se imami Fikret ef. Fazlić, i Ajdin ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih MIZ Kozarac. Fikret ef. nam je iskazao dobrodošlicu, i govorio nam o historijatu ovog džemata, a Ajdin ef. se zahvalio domaćinima na toplom gostoprimstvu i pozvao ih da i oni posjete naš lijepi Kozarac. Nakon ručka kojeg su nam priredili naši vrijedni domaćini, obišli smo Centar i izložbu koja je postavljenja u IKC Graz.

 

 Naše nezaboravno druženje je nastavljeno u obilasku znamenitosti grada Graza, a posebno tvrđave Schlossberg, sa čijih se visina vidi cjeokupni grad.

 


Naše druženje je završeno u predakšamsko vrijeme, kada smo se zahvalili našim domaćinima, na prelijepom druženju kojeg su nam priredili i pozvali ih da što u skorije vrijeme i oni nas posjete.

Zahvaljujemo se MIZ Kozarac, koji nam je pomogao u organizaciji ovog divnog putovanja, koje će dugo ostati u sjećanju našoj omladini.

 

Koordinator “Mreže mladih” MIZ Kozarac:

Ajdin ef. Hrnić


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.