Izdvajamo

U Kamičanima, zaseoku Forići, juče je otkrivena spomen-ploča ubijenoj, 1992. godine, porodici Taiba Forića. Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su Glavni imam Medžlisa Kozarac Mr.Amir ef Mahić, članovi porodice, komšije i raja iz svih džemata Kozarca.

Spomen ploču su otkrili Taib, te Zerina unuka od Taibovog brata i Said takođe unuk od brata Osme, a koji je dobio ime po Taibovom sinu Saidu.

Na ploči su ispisana imena 8 članova Taibove porodice:

Hadži Muharem Forić otac od Taiba

Hanifa Forić supruga od Taiba Foriča

zatim sinovi:

Said Forić

Samir Forić

Adem Forić

Amir Forić

Munib Forić Taibov brat i

Halida Softić snaha od Taiba Forića


Izgradnju spomen ploče finansirali su familija Forić.

Prisutnima se obratio Glavni imam Medžliza Kozarac Mr.Amir ef Mahić, on je naglasio važnost propagiranja istine o dešavanjima iz proteklog rata, u kojem su na području Grada Prijedora od strane srpskog agresora počinjeni mnogobrojni zločini, te je naglasio da je žalosno da se mnogi počinioci ovog, kao i drugih zločina još uvijek nalaze na slobodi.
Te da je jako žalosno što svjedoci svih tih zločina ne žele da svjedoče.

"Ja misli da je Taib Forić simbol Bosne, simbol Kozarca, da je on poput Have Tatarević, pout Arife Garibović, poput one naše Fate Orlović. Ovo su simboli Bosne. Želja mi je da ovo ostane vama i nama u amanet, da mi to znamo prenijeti, da mi malo bolje znamo o tome govoriti, da malo bolji ambasadori možemo biti o onome šta se desilo ovom narodu.
Jedan primjer, znate li ko je Arifa Garibović, jako malo vas zna ko je ona. Arifa Geribović je majka kojoj su ubli 6 sinova i nije dočekala ni jednog da ukopa. Što ne znate ništa o Arifi, o Taibu ništa, a to moramo znati, to ovaj narod mora znati." Kazao je Mr.Amir ef Mahić

Za zločin nad porodicom Forić još niko nije odgovarao.

 

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).