Izdvajamo

U džematu Hadžići kod Prijedora danas je u prisustvu brojnih vjernika, džematlija ovog naselja koje broji oko 60 tak domaćinstava , ali i onih koji su stigli iz svih krajeva BiH, otvorena novoizgrađena džamija. Po riječima Zijada Hadžića, mutavelije džemata i predsjednika građevinskog Odbora za izgradnju džamije, njena gradnja je počela s prvim povratkom.

-Zajedno s obnovom kuća te 2002 godine počeli smo graditi džamiju. Na mjestu one nedovršene i 92. godine porušene džamije od koje su bili ostali samo zidovi. Evo sad gledamo ovu ljepoticu i nema riječi kojim se to može opisati. Ovo je veliki događaj za ovo naše mjesto - kaže Zijad.

U gradnju džamije u džematu Hadžići utrošeno je preko pola miliona maraka. U 16 godina obnove sredstava su donirale isključivo džematlije, oni koji danas žive ovdje, ali i mještani Hadžića širom svijeta.

Muharem efendija Šeperović, hafiz u džematima Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići, ističe i da je novoizgrađena džamija u Hadžićima specifična po dvije munare od kojih je jedna šehidska.

-Do prošle godine bila je jedna munara, a onda je džemat donio odluku da gradimo još jednu munaru u znak sjećanja na naše šehide. Tu su i njihova imena,na spomen ploči, ukupno 16 - kaže ef. Šeperović i naglašava da su uz gradnju džamije mještani novac donirali i za asvaltiranje lokalnih puteva.

Veliku čast da otključa džamiju dobio je Dijaz Hadžić, mještanin Hadžića koji trenutno s porodicom boravi u Njemačkoj. Na svečani otvor džamije došao je u društvu supruge Ramize i unuke Dejne. Kaže da je njegova porodica u izgradnju džamije kontinuirano godinama ulagala sredstva.

- Ovo je za mene zaista poseban trenutak. Za pamćenje – kaže Dijaz.

Sarajka Meliha Nurović, dugogodišnji prijatelj porodice Dijaza Hadžića, donirala je bika teškog nekoliko stotina kilograma, kako bi se džematlije na otvoru počastile.

-Supruga sam šehida. Trenutno radim u Njemačkoj. I kad sam čula za otvor džamije poželjela sam da počastim ovaj narod ovdje. Od srca sam to uradila- kaže Meliha.

Inače otvoru džamije u Hadžićima pored lokalnih imamam Medžlisa IZ Kozarac na čelu s Amirom ef. Mahićem , glavnim imamom, prisustvovali su izaslanik reisu-l- uleme, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović i Hasan ef.Makić, bihaćki muftija.

Dnevni avaz/ foto:Nijaz-Caja Huremović

 

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...