Izdvajamo

Sinoć, 09.06.2018., je u džematu Hadžići organizovan iftar na otvorenom, a koji je okupio džematlije Udruženih džemata Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići i drugih džemata.
Organizatori ovog iftara su braća Sabahudin i Mirzet Kahrimanović sa mamom Sabahetom iz Chicaga i sa didom Hadži Osmanom Hadžić.
Sabahudin i Mirzet su sinovi od Uzeira Kahrimanovića koji je 1992.godine ubijen na Koričanskim stijenama, poslije rata pronađen na Koričanima i sahranjen u Šehiskim mezarlucima Kamičani.Oni su prošle godine prvi put organizovali džematski iftar i odlučili da to čine svake godine.

Atmosfera je bila prelijepa i stvarno je lijepo prisustvovati ovim iftarima. Ovdje se okupe baš sve džematlije, skupa iftare i druže se.
Poslije iftara proučen je Ja-sin za umrle i ubijene iz ovih familija, Kahrimanović, Hadžić, Mahić, Bešić...
Na kraju, Hadži Osman mi sa oduševljenjem priča da je sretan što je poslušao unuke i kćerku, prošle godine on je planirao kod kuće praviti iftar, ali unuci su se odlučili za džamiju i sve džematlije. On je tako sretan,jer sve je tako lijepo bilo. Na iftaru je bilo oko 80 postaća.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.