Izdvajamo

Sinoć, 09.06.2018., je u džematu Hadžići organizovan iftar na otvorenom, a koji je okupio džematlije Udruženih džemata Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići i drugih džemata.
Organizatori ovog iftara su braća Sabahudin i Mirzet Kahrimanović sa mamom Sabahetom iz Chicaga i sa didom Hadži Osmanom Hadžić.
Sabahudin i Mirzet su sinovi od Uzeira Kahrimanovića koji je 1992.godine ubijen na Koričanskim stijenama, poslije rata pronađen na Koričanima i sahranjen u Šehiskim mezarlucima Kamičani.Oni su prošle godine prvi put organizovali džematski iftar i odlučili da to čine svake godine.

Atmosfera je bila prelijepa i stvarno je lijepo prisustvovati ovim iftarima. Ovdje se okupe baš sve džematlije, skupa iftare i druže se.
Poslije iftara proučen je Ja-sin za umrle i ubijene iz ovih familija, Kahrimanović, Hadžić, Mahić, Bešić...
Na kraju, Hadži Osman mi sa oduševljenjem priča da je sretan što je poslušao unuke i kćerku, prošle godine on je planirao kod kuće praviti iftar, ali unuci su se odlučili za džamiju i sve džematlije. On je tako sretan,jer sve je tako lijepo bilo. Na iftaru je bilo oko 80 postaća.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać