Izdvajamo

Sinoć, 09.06.2018., je u džematu Hadžići organizovan iftar na otvorenom, a koji je okupio džematlije Udruženih džemata Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići i drugih džemata.
Organizatori ovog iftara su braća Sabahudin i Mirzet Kahrimanović sa mamom Sabahetom iz Chicaga i sa didom Hadži Osmanom Hadžić.
Sabahudin i Mirzet su sinovi od Uzeira Kahrimanovića koji je 1992.godine ubijen na Koričanskim stijenama, poslije rata pronađen na Koričanima i sahranjen u Šehiskim mezarlucima Kamičani.Oni su prošle godine prvi put organizovali džematski iftar i odlučili da to čine svake godine.

Atmosfera je bila prelijepa i stvarno je lijepo prisustvovati ovim iftarima. Ovdje se okupe baš sve džematlije, skupa iftare i druže se.
Poslije iftara proučen je Ja-sin za umrle i ubijene iz ovih familija, Kahrimanović, Hadžić, Mahić, Bešić...
Na kraju, Hadži Osman mi sa oduševljenjem priča da je sretan što je poslušao unuke i kćerku, prošle godine on je planirao kod kuće praviti iftar, ali unuci su se odlučili za džamiju i sve džematlije. On je tako sretan,jer sve je tako lijepo bilo. Na iftaru je bilo oko 80 postaća.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.