Izdvajamo

Odmjeren i tih, dok razgovaramo u haremu prelijepe Čaršijske džamije u Prijedoru, Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, vjernicima poručuje da je ramazan škola u kojoj se učimo svim pozitivnim vrijednostima.

Milost i oprost

- U ramazanu se učimo strpljivosti, saosjećajnosti, solidarnosti, međusobnom potpomaganju i darežljivosti, koja bi u ovom mjesecu trebala biti i naša najizraženija osobina. Jer je Allah, dž. š., naš Gospodar, darežljiv. On nam je podario ogromne blagodati. Tako, recimo, prva trećina ramazana predstavlja Allahovu milost, a druga predstavlja Allahov oprost. I, ako nam daje mnoge blagodati, moramo mu zahvaliti na neki način - kaže efendija Velić, ujedno i najmlađi glavni imam Muftijstva bihaćkog.

A najbolji način, kako ističe, da zahvalimo jeste da dio od tog što on, Uzvišeni, nama daje, mi dijelimo drugima, da se učimo darežljivosti, da dušu oslobađamo od škrtosti.

Efendija Velić rođen je u Bosanskoj Krupi, uz koju ga, kada se spomenu ramazan i djetinjstvo, vežu najljepša sjećanja.

Bez teškoća

- Bio sam prvi razred osnovne škole, do koje sam pješačio četiri kilometra. Bila je zima 1991. godine. Postio sam i pješačio. Učiteljica je tada pozvala moje roditelje i rekla im da je primijetila da postim, pa se zabrinula za mene, da mi to ne bi naškodilo. A ja, naprotiv, nisam osjećao nikakve teškoće, ništa mi nije bilo teško. I još s radošću pamtim te kratke zimske dane, akšame, paljenje kandilja i iftare - priča s osmijehom Velić.

Kaže da često i rado, kad god ima vremena, skokne do svoje Bosanske Krupe.

Teravije u 17 džamija

Teravih-namaz na području Medžlisa IZ Prijedor klanja se u 17 džamija.

- Uvijek je nekako isti broj ljudi koji dolaze u džamije. Mogu reći da je relativno dobar odziv - kaže efendija Velić, koji je nedavno, uz Dan grada Prijedora, bio među onima koji su zahvalnicom nagrađeni za doprinos u razvoju međureligijske saradnje.

Avaz

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...