Izdvajamo

Dana, 02. decembra 2017. Medžlis Islamske zajednice Kozarac je organizovao poslije podne namaza u Mutničkoj džamiji, centralni mevludski program povodom rođenja Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.

Za razliku od proteklih godina u kojima se već tradicionalno obilježava ovaj mevlud, ove godine je uvedena jedna novina, a to je mektebsko takmičenje iz oblasti Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. Kolika je zainteresovanost za mektebsko takmičenje bila, najbolje pokazuje podatak da se za ovo takmičenje prijavilo 41. mektebsko dijete. Iz tog razloga, odlučeno je da šest najboljih takmičara iz Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. dobije nagradu.

Takmičenje je održano istog dana kada i centralni mevlud, u Mutničkoj džamiji sa početkom u 8.30 sati. Nakon pismenog ispita, kojeg su prethodno pripremili a kasnije i ocijenili svi Kozarački imami, dobiveni su sljedeći rezultati, a to su:

· Toromanović Džemila – osvojila je prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM;

· Mahić Amina – osvojila je drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 250 KM;

· Redžić Selvedina – osvojila je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;

· Kanurić Lejla – osvojila je četvrto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 150 KM;

· Jakupović Emina – osvojila je peto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 100 KM;

· Halak Amira – osvojila je šesto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 50 KM.

Glavni imam Amir ef. Mahić je u toku centralnog mevludskog programa proglasio pobjednike, naglasivši između ostalog, da će ako Bog da, ovo takmičenje postati tradicija kao i mevlud, a sve s ciljem kako bi se mektebski polaznici što bolje upoznali sa životom Muhammeda a.s., a stimulaciju za upoznavanjem ( učenjem ) svakako im mogu dati vrijedne nagrade koje je tom prilikom uručio Teufik Kulašič, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Kada je riječ o centralnom mevludskom programu, veliki broj posjetilaca bilo je prilici uživati u cjelokupnom programu, kojeg je izvelo 70 mektebskih polaznika iz svih mektebskih džemata. Također obraćanja Glavnog imama Amir ef. Mahića, kao i gosta predavača Dr. Nezira Halilovića, su bila uistinu veoma poučna i korisna te su na taj način cjelokupni mevludski program učinili još ljepšim. ( U videu možete pogledati njihova obraćanja )

Po završetku programa, Medžlis Islamske zajednice Kozarac je uručio svim redovnim mektebskim polaznicima prigodne tradicionalne paketiće.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas nagradi, da nas iskrenim Muhammedovim a.s. sljedbenicima učini i u društvu sa njim u džennetu sjedini. Amin

Nijaz-Caja Huremović/ Jasmin ef Glamočanin/ Kozarac.eu

.be">

 

 

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."