Izdvajamo

U petak, 13. oktobra 2017. godine u džematu Mutnik – Stari Grad otpočeti su radovi na natkrivanju mjesta gdje se klanja džennaza namaz. Ovaj veliki hajrat koji je trenutno u izgradnji odlučio je da sam finansira Eniz – Eno Bešić, a izvođač radova kojeg je on ugovorio je njegov bratić Esad – Eso Bešić.

Na pitanje, zbog čega se odlučio na ovo uistinu veliko i korisno djelo, naveo je nekoliko razloga. Naime, kazao je činjenicu da se pored dženaza koje se klanjaju rahmetlijama ovog džemata, često puta se zna desiti da se klanjaju dženaze i rahmetlijama iz okolnih džemata, posebice misleći na svoju rodbinu koja je pokopana u ” Bešića ” mezarije, a koje se nalazi u neposrednoj blizini ovog mjesta na kojem se pravi nastršnica. Iz tih razloga, a imajući u vidu da je u toku tih džennaza znala biti velika vrućina ili obilna kiša, snijegovi, odlučio se za ovo djelo.

 

Veličina nastršnice koja će se ako Bog da, uskoro i uraditi je 10 X 10 m2, sa dodatkom 4 X 3 m2 a koja će se nalaziti nad stolom na kojem se nalazi rahmetlija prilikom klanjanja džennaze.

  

Ovaj nijjet kojeg je donio Eno Bešić, svakako je podržala njegova porodica ali i džematski odbor džemata Mutnik – Stari Grad, koji mu se ovom prilikom u ime džemata zahvaljuje na ovom djelu, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da mu njegov nijjet ukabuli i da ga mnogostruko nagradi na oba svijeta.

Jasmin Glamoćanin/medzliskozarac.ba

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.