Izdvajamo

Prvog muharrema 1439. hidžretske godine (21. septembra 2017.) zvanično je s radom otpočeo web portal Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

https://medzliskozarac.ba/

Više je razloga koji su doveli do pokretanja ove web stranice. Dovoljno je ovdje spomenuti samo neke. Najznačajniji razlog je težnja Medžlisa Islamske zajednice Kozarac da u narednom vremenu sve informacije iz džemata i samog medžlisa učini dostupnim svim svojim džematlijama, ali i drugim zainteresiranim pojedincima. Ne može se kazati da i u prethodnom vremenu veliki broj informacija iz naših džemata i medžlisa nisu bile objavljivane na web stranicama. Svakako da jesu i ovom prilikom bi bilo neprimjereno ispustiti priliku a da se u ime svih naših džematlija ne zahvalimo kozaračkim web portalima, koji su pratili i pomagali naš hod kroz vrijeme.

Tu su prije svih kozarac.eu, kozarac.ba, kozarac.com i kozarac-mutnik.com. U velikom broju aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Kozarac navedeni web portali su dali nemjerljiv doprinos i sigurni smo da značajan broj stvari ne bi izgledao onako kako danas izgleda da ih nismo imali pri ruci i na ispomoći. U to ime još jedno veliko HVALA! Osnivanje medžlisovog portala neće umanjiti dosadašnju zajedničku saradnju i rad na svim dobronamjernim projektima koji nas u buduće vrijeme očekuju. Tu smo da upotpunjujemo jedni druge i zajednički doprinesemo našem narodu, mjestu i državi.

Pored toga što će web portal medžlisa nuditi informacije o različitim dešavanjima veoma značajan dio sadržaja bi trebao da bude vjersko-edukativnog karaktera. Navedenim iskorakom želimo ponuditi islamske sadržaje koji će omogućiti našim džematlijama da se dodatno educiraju o svakodnevnim životnim temama sa aspekta islama, ali shodno ispravnim razmišanjima i tumačenjima naše vjere.

Naime, današnje virtualno komuniciranje olakšava svim pojedincima pristup velikom broju informacija, ali i njihovom stavljanju u opticaj, tako da se u virtualnom prostoru, češće nazivanom internet, može naći veliki broj pogrešnih shvatanja islamskoga učenja. Navedeno doprinosi tome da onaj ko je željan da o svojoj vjeri nauči putem interneta veoma lahko može da dođe do sadržaja koji će ga odvesti u pogrešnom pravcu. Stoga, težnja je da web portal medžlisa bude sigurna adresa na kojoj će svi pojedinci moći pronaći istinska učenja o našoj vjeri iza kojih stoje zvanične institucije i pojedinci verificirani da mogu naučavati islamske nauke.

I na kraju, jedan od najznačajnijih iskoraka koji će u narednom vremenu, ako Bog da, biti postignut jeste tkz „elektronsko članstvo“. Naime, za potrebe Medžlisa Islamske zajednice Kozarac izrađena je web aplikacija koja će omogućiti elektronsko evidentiranje naših članova i elektronski pristup svim informacijama koje nas se kao džemalija tiču. Jednostavnije rečeno, svaki džematlija sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kozarac će imati pristup svom članskom dosjeu putem web stranice medžlisa. Na taj način moći će pratiti sve svoje doprinose koje uplaćuje za potrebe svoga džemata ili Fonda solidarnosti, te dobijati informacije o svim aktuelnostima koje ga se kao džematlije jednog od džemata tiču.

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković