Izdvajamo

U Zecovima je danas otvoreno Šehidsko turbe u znak sjećanja za 139 ubijenih žitelja prijedorskog naselja od 23. do 25. jula 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadima srpskih snaga ubijeno je i 18 djece, a najmlađe je bilo star tek tri godine.

U samo dva dana mnoge porodice su nestale, a među njima i porodica Have Tatarević kojoj je ubijeno šest sinova i suprug.

Ona danas nije bila na mezarju, jer ima zdravstvenih problema i liječi se u bolnici "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Ista sudbina je zatekla i Fikreta Bačića koji je izgubio 31 članova bliže rodbine, među kojima majku, suprugu, dvoje djece te bratiće i sestriće i njihove porodice. Njegovi najbliži još uvijek nisu pronađenu. Umjesto podignutih nišana na mezarju su bijeli papiri s njihovim imenima.

"Uzimajući u obzir broj stanovnika koje je brojalo ovo naselje prije četvrt vijeka, ono je od prijedorskih naselja izgubilo najviše bošnjačkog stanovništva u proteklom ratu.

Prije 25 godina ovdje je živjelo oko 700 žitelja bošnjačke nacionalnosti, a sada s pravom glasa u njemu živi 107 žitelja.

"Nekad su u Zecovima živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Međutim, sada u njemu živimo mi povratnici i Srbi, ali to ni približno nije onakav život kakav je nekada bio. Može se reći da živimo jedni pored drugih. Bošnjačke porodice su uglavnom staračke, a ono malo mladih kojih ima po završetku školovanja odlazi sa ovih prostora, jer se ne mogu zaposliti," izjavio je Bačić za AA.

Izvor: (AA)
foto i video Nijaz-Caja Huremović

Šehidsko turbe otvorila je Asija Bačić.

.be">

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...