Izdvajamo

Podjela halve u džematu Kamičani i Alići Softići. Podjela halve i kozaračkim džematima je tradicija već više stotina godina. Podjela halve se obavlja dan prije Bajrama u svakom džematu MIZ Kozarac. Obično roditelji donesu halvu, zadnjih par decenija bude više slatkiša, a manje halve, došla modernija vremena. Sve se ostavi na jedno mjesto. Djeca se okupe u krug, dok par džematlija dijeli halvu i ostale slatkiše. Ovo je velika radost za svu djecu u našem kraju. Ovaj običaj je specifičan za ovaj kraj i nisam čou za ovakav običaj u drugim krajevima BiH.

Nekada su se naše majke i sestre trudile da pripreme halvu po kojoj su mirisali kozarački sokaci. Danas je manje halve, a više drugih slatkiša koji su zamjena za halvu. Slijede video i fotografije iz džemata Kamičani, Alići-Softići i jedna fotka iz Dere, a koju je pravio Damir Arnautović.

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=BswwYShQfCs

Jedna iz džamata Dera.

 

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak