Izdvajamo

Sinoć, poslije akšam namaza,  omladinci i omladinke u dobi od 15 do 20 godina sa boravkom u Norveškoj, u okviru turneje kroz Bosnu i Hercegovin, stigli su u Kamičane.
Ovo je sedma turneja kroz Bosnu i Hercegovinu, u organizaciji Islamske Zajednice Norveška. Naravno to su mladi koji su porjeklom iz Bosne i Hercegovine, kao i iz Sandžaka.

Ovo je do sada najmnogobrojnija turneja, prvi put idu sa dva autobusa, oko 100 momaka i djevojaka. Cilj turneje je obići najvažnije kulturne, istorijske, sportske centra u BiH i da uče o svom kulturnom istorijskom nasljeđu i na taj nači osnaže svoj identitet. Jučer su bili u Bos.Dubici, sinoć Kamičani i produžili za Banja Luku, a planiraju nastaviti za Bugojno, Mostar, Sarajevo, Srebrenicu...



 Ovdje u Kamičanima su ih dočekali, sa večerom, glavni imam Medžlisa Kozarac Mr.Amir ef Mahić sa omladinom iz Kamičana i svojim kolegama imamima. Tu su bili i mještani Kozarca i Prijedora koji su htjeli da pozdrave svoju unučad i rođake koji su došli u autobusima.

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=De3k35N1v9A

 

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ