Izdvajamo

U organizaciji Muftijstva bihaćkog i Ureda za zekat organiziran je svečani prijem i dodjela priznanja imamima čiji su džemati u 2016. godini na području svojih medžlisa ostvarili najznačajnije rezultate u prikupljanju zekata i sadekatul-fitra u Bejtul-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prijem je upriličen u četvrtak, 9. marta 2017. godine, u hotelu Park u Bihaću, a istom su, pored navedenih imama, prisustvovali muftija bihaćki, Hasan-ef. Makić, šef Ureda za zekat, Elnur-ef. Salihović, te sekretar muftijstva bihaćkog, Nurija-ef. Kazaferović.

Prisutnima se na početku obratio muftija bihaćki. Čestitajući imamima i njihovim džematima na uspjehu on se osvrnuo na općenite rezultate koje postižu medžlisi i džemati na području Muftijstva bihaćkog u pogledu institucionalnog prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, izražavajući svoje zadovoljstvo zbog konstantnog napretka u ovom segmentu rada i djelovanja Islamske zajednice. Muftija je posebno naglasio ulogu imama i njihov direktan doprinos Bejtul-malu, a samim time i stabilnosti i napretku cjelokupne Islamske zajednice i njenih institucija, te odao priznanje Uredu za zekat i njegovom rukovodiocu na dosadašnjem trudu i radu. Poslije muftije, riječ je uzeo Elnur-ef. Salihović, koji se na početku zahvalio muftijstvu na organizaciji prijema i čestitao imamima na ostvarenom uspjehu, a zatim progovorio o važnosti organiziranog prikupljanja zekata i sadekatul-fitra. Pored toga, poseban akcenat je stavio na način raspodjele prikupljenih sredstava od kojih, iz godine u godinu, sve veći procenti bivaju usmjeravani ka socijalnim kategorijama našeg stanovništva, dok se i dalje u veoma značajnom omjeru iz istih finansiraju obrazovne institucije Islamske zajednice.

Nakon kraćih obraćanja muftije bihaćkog i šefa Ureda za zekat upriličen je ručak za prisutne, a zatim su imamima dodijeljena simbolična priznanja. Ista su uručena: Emir-ef. Nuhiću, imamu džemata Blagaj-Japra (MIZ Bosanski Novi), hfz. Abdurahman-ef. Osmanoviću, imamu džemata Harmani (MIZ Bihać), Edin-ef. Boriću, imamu džemata Golubovići (MIZ Velika Kladuša), Haris-ef. Veladžiću, imamu džemata Varoška Rijeka (MIZ Bužim), Muhamed-e. Begiću, imamu džemata Jezerski-Dijelovi (MIZ Bosanska Krupa), Ahmet-ef. Rahmanoviću, imamu džemata Zagrad (MIZ Prijedor), Amir-ef. Mahiću, imamu džemata Kamičani (MIZ Kozarac), Husein-ef. Kovačeviću i Mirsad-ef. Sediću, imamima Hamzi-begova džemata (MIZ Sanski Most), Alem-ef. Jaganjcu, imamu džemata Donji Bišćani (MIZ Bosanski Petrovac). Prijemu nisu prisustvovali, ali će priznanja naknadno biti uručena: Sulejman-ef. Hašiću, imamu džemata Stijena (MIZ Cazin) i Hariz-ef. Ahmiću, imamu džemata Azizija džamije (MIZ Bosanska Kostajnica).

Na području Muftijstva bihaćkog najveći prihodi zekata i sadekatul-fitra u 2016. godini su ostvareni u Hamzi-begovom džemat (31.488 KM), džematu Kamičani (26.980 KM) i džematu Harmani (15.556 KM), dok je najveći ukupni prihod imao Medžlis IZ-e Cazin (163.006 KM), koji bilježi i značajan rast prihoda od 15,5 % u navedenoj godini.

Amir Mahić /Preporod

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.