Izdvajamo

Vešeras, 01.oktobra 2016. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca-akšamom (18,40 sati) nastupa Nova 1438. hidžretska godina. Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje poslanika Muhammeda, alejhiselama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine.
Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru. Preseljenje Poslanika Muhammeda alejhiselama i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.



Centralna svečanost povodom Nove hidžretske 1438. godine, za područje Medžlisa Islamske zajednice Kozarac održana je u džamiji Mutnik, Kozarac u danas 01.10.2016.

Svečanost je okupila veliki broj vjernika. Prigodan program izveli su polaznici mektebske nastave iz svih džemata MIZ Kozarac. Polaznici mekteba su nesebično i krajnje iskreno podijelila svoju radost  sa svima koji su došli na ovu svečanost u džamiju Mutnik.



Glavni imam Medžlisa Amir ef Mahić je  svim prisutnim  čestitao Novu hidžretsku godinu te ukazao na vrijednost hidžre iz koje svako treba uzeti pouku.



Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.
Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.
Neka vam je sretna i bericetna Nova 1437. hidžretska godina.

Svim muslimanima u svijetu, Bosni i Hercegovini, a posebno Prijedoru i Kozarcu, čitaocima portala Kozarac.eu, najiskrenije čestitke povodom Nove hidžretske 1438. godine . Neka Allah da svako dobro, radost i blagostanje u novoj islamskoj 1438.godini vama, vašim porodicama,rodbini i prijateljima.

Nijaz-Caja Huremović

 

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...