Izdvajamo

 

U skladu sa protokolom dženaze za šehide - žrtve Prjedora i Kozarca, kojeg je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH 17.3.2019, u kojem stoji da će muftija bihaćki posljednjeg petka prije 20. jula pripremiti hutbu koja će se kazivati u svim džamijama Islamske zajednice u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori.
Ovogodišnju hutbu, koja je održana danas, 15.7.2022. godine prenosimo u cjelosti:

Draga braćo!

Navršava se 30 godina od stravičnih zločina sa elementima genocida, koji su se desili početkom ljeta 1992.godine u gradovima i općinama u dolini rijeke Sane. Oni su po svemu stravični i teški, ali najviše po tome što su se desili na samom početku rata kada je srpska vojska iz kuća izvodila nenaoružane i nedužne civile: ljude, žene i djecu, a zatim ih odvodili na mnogobrojna stratišta ili ih ubijali pred njihovim kućama. Mnoge porodice su ubijene i potpuno uništene od ruku svojih komšija Srba. Ovi su zločini bili uvertira za sve zločine koji će se desiti u Bosanskoj krajini. Svako zlo se mora sasjeći u korijenu! Međunarodna javnost u tom vremenu nije na vrijeme reagirala i prepoznala zločinačku namjeru te sankcionirala zločine koji su se dešavali po selima, gradovima i logorima Prijedora.
Već 30 godina porodice stradalih traže svoje nevino ubijene članove - svoje očeve, braću i sestre. Trideset godina očekuju da im se pomogne kako bi konačno našli smiraj. Ali oni koji su činili zločin i oni u čije ime je počinjen zločin sve više su gluhi i nijemi. Vjerovali su da će se zločin zaboraviti, ali s obzirom na to da se to nije desilo i da nisu uspjeli izbrisati pamćenje, počeli su izjednačavati žrtvu i zločinca, a na kraju i glorificirati osuđene zločince.

U Kur'anu, a.š., se kaže:

انظُرْ كَيْفَ كَذَبُواْ عَلَى أَنفُسِهِمْ وَضَلَّ عَنْهُم مَّا كَانُواْ يَفْتَرُونَ

„Gledaj kako će oni sami sebi lagati..“ (El-En'am, 24.ajet)

Oni koji se ne mogu suočiti s vlastitim zlom, lakše im je da ignoriraju to zlo i da sami sebe obmanjuju živeći u lažima. Njihov primjer je kao primjer onih koji će doći pred Gospodara Uzvišenog nakon proživljenja i kad ih On upita:
„Gdje su sada oni za koje ste mislili da imaju udjela u Allahovoj Božanstvenosti?!" (El-En'am, 22.ajet),
oni će i tada pred Bogom lagati i kleti se:
„Tako nam Allaha, Gospodara našeg, mi nismo nikoga Allahu ravna smatrali.“ (El-En'am, 23.ajet)
Zato, koliko god se očitih činjenica pred zločince iznese ili jasnih dokaza ponudi, oni neće prihvatiti istinu i za svoje stravične zločine neće se pokajati.
Mnoge studije su napisane, hronološki poredane; mnogo je govora održano i pojašnjeno kako je bošnjački narod nenaoružan na pragu svoje kuće ubijan. Sve ove godine mislili smo da će se zločinac pokajati za svoj zločin, da će se suočiti s licem pravde i da će biti primjereno kažnjen. Vjerovali smo kako će proraditi svijest da je ubijanje nevinih ljudi, žena i djece najveći grijeh, toliki grijeh kao da su poubijali cijeli svijet.

Za njihovo ponašanje nalazimo odgovor u Kur'anu, gdje Allah kaže:

وَسَوَاء عَلَيْهِمْ أَأَنذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنذِرْهُمْ لاَ يُؤْمِنُونَ

“I njima je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao, oni neće vjerovati.” (Ja-sin, 10)
Svejedno da li se mi pozivali na pravdu ili uključivali sva pozitivna prava, oni neće priznati, pokajati se i imati spremnost za mirnu koegzistenciju. Imajući to u vidu, mi se ne smijemo umoriti da tražimo pravdu za našu ubijenu braću i sestre.

Allah, dž.š., nam kaže:

وَهُمْ يَنْهَوْنَ عَنْهُ وَيَنْأَوْنَ عَنْهُ وَإِن يُهْلِكُونَ إِلاَّ أَنفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ

„Oni zabranjuju da se u njega vjeruje i sami sebe od njega udaljavaju i sami sebe upropaštavaju a da i ne primjećuju.“ (En'am, 26)

Koliko god je prisutno negiranje, pravda i istina moraju biti snažniji i dominantniji. Sve trebamo učiniti da se kaže potpuna istina o svemu što se desilo i upozori da mnogi nisu kažnjeni za počinjeni zločin. U Prijedoru je najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini, Tomašica, gdje je bilo potrebno čak dvadeset godina da se izvrši ekshumacija i na kraju klanja dženaza nevino ubijenim Bošnjacima.

Allah, dž.š, nam je poslao Kur'an preko svoga poslanika Muhammeda, a.s., i upozorio nas da se brinemo o sebi, tj.da se čistimo od grijeha i da činimo dobro u skladu svojih mogućnosti.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لاَ يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

„ O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavijestiti o onom što ste radili.“ (El-Maide, 105)

Na upit jednog ashaba, Poslanik je objasnio ovaj ajet pa je rekao: „Dok vi jedni drugima naređujete dobro i zabranjujete zlo, vi ste na ispravnom putu...“
Od Ibn Abbasa se prenosi, u tumačenju ovog ajeta, da Uzvišeni kaže: „Kada mi je rob pokoran u onome što sam mu naredio od dozvoljenog i onog što sam mu zabranio od zabranjenog, neće mu nauditi onaj koji je zalutao.“
Draga braćo!
Moramo čvrsto vjerovati i promovirati dobro, a suzbijati sve negativnosti i svako zlo.
20. juli je simbol stradanja Bošnjaka na području Prijedora, Kozarca i Bosanske krajine. Ne zaboravimo da je samo na području općine Prijedor ubijeno 3.176 osoba. U srijedu, 20. jula, bit će ukopano 16, ako Bog da, šehida. Pozivam vas da dođete i klanjate dženazu našoj nepravedno ubijenoj braći.
Molim Allaha Svevišnjeg da ih uvede u džennet, a mi da ih se sjećamo do Sudnjega dana.
Allahu dragi, Ti nam podari takvaluk i očisti naše duše. Ti si naš zaštitnik!
Zaista si Ti hvaljen i slavljen! Tebi pripada svaka hvala!

Muftijstvo bihaćko

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).