Izdvajamo

Poštovana i cijenjena braćo, majke i sestre!

Allahu dž.š. se zahvaljujemo što nas je počastio blagodatima islama i radostima bajrama. Salavat i selam neka je na Muhammeda a.s., na njegov rod i ashabe, te na naše merhume i čestite šehide!

Braćo i sestre!

Danas se veselimo islamskom blagdanu koji naša srca spaja, koji nas čini bližima i dražima. Danas smo sretni i zbog sveukupnog truda kojeg učinismo  i kojeg ćemo činiti radi našeg Gospodara jer je život jednog muslimana posvećen Uzvišenom Allahu. Svaki segment našeg života prožet je islamom. Baš onako kako to u davna vremena, a u ovim mubarek danima, potvrdi čestiti poslanik Ibrahim a.s. čije riječi stoje u Kur'anu, a koje glase: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman." (El-En'am:162) Tako i mi, nakon nekoliko hiljada godina iza pravovjernog Ibrahima a.s., svjedočimo i dokazujemo svoju posvećenost i odanost Uzvišenom Allahu. Svjedočimo je odanošću našoj vjeri islamu, našoj domovini Bosni i Hercegovini, našoj rodnoj grudi. Dotično svjedočimo od kad smo spoznali svoju pripadnost islamu, od kad smo izustili časni šehadet, od kad svoje lice spuštamo na tle pred svojim Stvoriteljem.

Ovu istinu svjedočimo i potvrđujemo kao bošnjački narod koji se nije odrekao ni svoje vjere, ni svoga vjekovnog topraka, a ni svoje domovime i svoga identiteta. Svjedočili smo i kad nam je bilo najteže, a i dan danas. Svoju odanost Bogu svjedočimo i ovdje  u Kozarcu, a i svugdje u svijetu. Svoju ljubav i privrženost rodnoj grudi svjedočili smo i '92. godine, svjedočili i tokom minulog rata, a svjedočimo i svojim povratkom, obnovom i očuvanjem na ovim prostorima što smo i u ovim predbajramskim danima dokazali. Zato, braćo i sestre, budite sretni i veseli jer pripadate najčestitijem narodu kojeg je ova zemlja dala. Budite ponosni na sebe i svoje! Čuvajte sebe i svoje, a ne dirajte ni u čije! Budite sretni i danas i u ostatku vašega života jer to i zaslužujete! Neka Vas Allah dž.š. nagradi za sav vaš trud i doprinos u radu za bolje sutra svima nama i našim potomcima.

Na kraju, molim Uzvišenog Allaha dž.š. da sva naša dobra djela primi, a loša nam oprosti. Čestitam Vam mubarek bajramske dane sa molbom našem Gospodaru da svima nama podari mnogo dobra, a sačuva nas svakog zla i ovim mubarek danima i u ostatku godine.

Neka Vam je svima BAJRAM MUBAREK OLSUN!

Glavni imam:

Amir ef. MahićJuče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić