Izdvajamo

Poštovane i cijenjene džematlije, esselamu 'alejkum!

Ovom prilikom vas želimo obavijestiti i pozvati da se uključite u jednu humanitarnu akciju za jednu od naših porodica.
Naime, naš džematlija Sead Softić je ljetos otpočeo izgradnju svoje porodične kuće. Izgradnju je počeo na zemljištu u Hrnićima koje su mu poklonili Abdulah i Šefika Hrnić. Ličnim sredstvima i uz pomoć svojih prijatelja salio je temelj za kuću i ozidao prizemlje. Međutim, za daljnje radove nema sredstava, a kako slijedi zimski period u velikoj je bojazni da urađeni zidovi uveliko propadnu i budu uništeni. Zbog toga smo, u želji da mu zajednički pomognemo i sačuvamo izgrađeno, pokrenuli putem Fonda solidarnosti akciju za njegovu kuću s ciljem da se u što skorijem roku izlije ploča kojom bi se postojeći zidovi zaštitili od propadanja. Svakako, shodno našoj solidarnosti s njim izvršit će se onoliko radova na kući koliko se sredstva za tu namjenu prikupi. Stoga vas pozivamo da se svi zajednički odazovemo ovoj akciji i da pomognemo ovoj šesteročlanoj porodici.

Sead Softić od 2009. godine živi kao podstanar u Hrnićima. Otac je šestero djece, od kojih četvero živi s njim i suprugom, a drugih dvoje sa bivšom suprugom. Sead je do 2013. godine svojoj porodici priskrbljivao sredstva za život na način što je radio sve poslove koji su mu se nudili. Najčešće je kosio dvorišta i održavao  mezarja na području Kozarca.  2013. godine je doživio tešku nesreću nakon koje mu je umalo amputirana noga. O tome je veliki broj nas dobro upoznat jer su mu mnogi upravo tada pomogli pri liječenju. Pored svih iskušenja kroz koja je prošao on se i dalje bori za svoju porodicu, a izgradnja kuće im predstavlja jednu od najvećih želja koje imaju.
Na kraju, pozivam vas još jednom da se pridružite ovoj akciji. Pomozimo jedni drugima da bi i nama Uzvišeni Allah pomogao i prosvijetlio naše duše na Sudnjem danu!Uplate za navedenu akciju možete uplatiti na blokove Fonda Solidarnosti u prostorijama Medžlisa IZ, kao i kod svakog kozaračkog imama.

Svakako napominjemo da oni koji žele da uplate putem žiro računa da to mogu učiniti na uobičajni broj Fonda Solidarnosti ( IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22). S tim da je provizija iz pojedinih zemalja izuzetno velika skoro 50% od uplaćenog iznosa.

Uz želje da nam svima Uzvišeni Allah ukaže Svoju milost i podari nam ono što je najbolje za nas, mahsuz vas selamim.

Tekst i foto: Ajdin ef. Hrnić


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.