Izdvajamo

Piše: Elvir Softic Nastavnik Likovnog

Ovo je prica o fudbaleru kojeg je znao cijeli Kozarac,a koji je svojom fubalskom vjstinom i nevjerovatnom brzinom na lijevom krilu FK Bratstvo , godinma plijenio simpatije kozarackih navijaca.Da je igrao u nekom vecem klubu ,ko zna gdje bi mu bio kraj., ali on nije zelio ni po koju cijenu napustiti svoju carsiju.
Bio je veoma omiljen.Tesko je podnosio nepravdu. Tako jednom ,dobivsi neopravdano crveni karton , istrgnuo ga je iz ruke sudcu i pred svima ga pocijpao. Publika ,koja ga izuzetno voljela , podrzala ga je freneticnim apluzom.
--ON je bio dijete nase DERE , gdje je i dobio svoj POPULARNI NADIMAK -BANDA i gdje se i ne znajuci u svakodnvnoj djecijoj igri ostrio za buduceg fudbalera ,Bratsvo iz nase carsije.

Tu je poceo vrlo rano igrati i odmah zbog svoje
velike vjestine i izuzetnog zlaganja postao popularan , a u tome je i njegov nadimak imao veliku ulogu.
Mislim da je to bila najuspjesnija i najpopularnija generacija F K BRATSTVO KOZARAC.
- Ja smo se i on u nasem carsijskom zivotu nasli dva puta u dva vazna zivotna dogadzaja.
Odlazili smo cesto na MRAKOVICU u hotel, gdje je jedne veceri on upoznao jednu veoma dragu djevojku,... ljubav svoga zivota , a zvala se jednostavno BIBA. ,koju je ubrzo i ozenio i sretno zivio s njom sa svoja dva sina sve do nesretnog rata 92'..
-- Drugi put smo se nasli u stranci SDA gdje je bio vrlo otvoren ,..nije imao dlake na jeziku i tu smo se veoma dobro slagali..
Gdje god se angaziro bio je veoma energican ,.. nije se nimalo stedio i zato je bio izuzetno omiljen.

Danas njegova zena sa dva sina zivi u Holandiji i siguran sam da su ponosni na svoga BANDU. Necu da ga zovem njegovim imenom jer samo je u nasoj carsiji bio jedan BANDA i to ce ostati u narodu dugo ,dugo
da zivi, jer sto narod pamti ostaje dugo da ZIVI.
Vjerujem da ce u nekoj buducnosti bar jedna ulica u nasem mjestu nositi njegovo ime
HUSEIN HANKIC -B A N D A.


Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović