Izdvajamo

Udruženja

Nastanak Udruženja Kozarčana u Chicagu


Kao što smo i najavljivali održan  je “Veliki Kozarački Piknik” 25.Juna 2005 god. u Čikagu.

Bili smo potpuno u pravu da mu damo naslov “Veliki” jer je upravo i tako bilo. U prelijepom parku Bunker Hill na sjevero-zapadnoj strani Čikaga došlo je na “Kozarački Piknik” preko 500 osoba, kako djece tako i odraslih. Vrijeme je bilo idealno, ne previše toplo, onako umjereno oblačno. Mnogi od prisutnih su ushićeno govorili da se takav Piknik nikada nije održao u Čikagu sa takvom preciznošću organizacije, dočekom gostiju, prelijepom hranom, dobrom muzikom, fudbalskim turnirom, natezanjem konopca, predstavljanjem naše Kozaračke-Čaršijske stranice Bihcoma.com (današnji kozarac.ba) i dr.

Krenimo redom...

Prije nekih mjesec dana, po povratku iz Bosne autora ovih redaka, jednostavno na um je palo da organizujemo “Kozarački Piknik” u Čikagu a ako ga uspješno realizujemo onda da osnujemo i “Udruženje Kozarčana” u Čikagu.

Ne treba napominjati da se godinama pokušavalo tako nešto napraviti, zajednički sa svim Prijedorčanima ali nije uspjevalo. Prvi razgovor je obavljen sa Kamberom Hadžićem kojeg je oduševila ova ideja i koji obeča da će on sa svojim ugostiteljskom firmom sve odraditi. Potom su telefoni, mobiteli počeli raditi i odžan je prvi sastanak na kojem su se odmah na početku iskupila određena sredstva. Zatim drugi sastanak i već obezbjeđena sredstva za jedan skroman piknik.

Na trećem sastanku u detalje podjeljeni su zadaci organizatorima i da se vidi tokom sedmice koliko se još može uraditi da Piknik zaista i bude “Veliki”.

Sade je koordinator i svaki dan se čuje telefonom skoro sa svima. Emir Hadžić blagajnik-izvještava svaki dan sve više novca. Ekrem Menković zove sve od reda i iskuplja novac, Kamber Hadžić pravi planove oko hrane, reklamira na Radio “Bostelu” “Veliki Kozarački Piknik”, Aida Kulašić priprema turnir u nogometu naših najmlađih, Nihad Mehanović vlasnik Bostel TV i radia sa Nečkom Derviševićem-uspješnim buissnismenom u Čikagu prepremaju dresove za nogometaše, Edin Menković i Zijad Jakupović prepremaju sve oko muzike, Sead Memić i Fadil Bešić pripremaju da agregati perfektno rade i da je struja obezbjeđena i kada je došao 12. Juni sve je bilo spremno za “Veliki Kozarački Piknik”.

Oko 11 ujutro se već počelo iskupljati i uskoro se krenulo sa programom. Program, Piknik i dobrodošlicu otvara koordinaotor piknika i odmah se krenulo sa pjesmom voema talentovanog estradnog umjetnika, Bošnjaka-Crnogorca Sabrije Mulića sa odličnim mladim i talentovanim sviračem.

Tokom programa svirao je i pjevao naš Kozarački sazlija Mirsad Zulić na kojeg su njegovi Kozarčani posebno ponosni jer je Mirsad jedini sazlija sa šireg područja Prijedora pa možda i Krajine.

Zatim se krenulo sa turnirom naših najmlađih kojima su dresove, napomenimo još jednom obezbjedili Bostel TV i Nečko Dervišević

Publika je bodrila mlade igrače i koliko sam ja mogao da promjetim, a tiče se moje djece, jedan mi je sin izgubio a drugi pobjedio sa svojim timovima.

Žalosno je bilo što Fudbalski Klub “Kozarac” nije mogao odgoditi utakmicu u regionalnoj lizi a borili su se protiv Turaka koji nisu htjeli da odgode utakmicu bar na sahat ili dva. Zauzvrat naši su ih potukli “do nogu” rezultatom 4:1.

Najzabavnije je bilo tokom navlačenja konopcom kako odraslih tako i djece.

Kako reče Kamber ovo je bila prilika da se vidimo sa nekim prijateljima i komšijama a sa kojima se nismo vidjeli godinama.

Na Pikniku je bio prisutan i naš dobro znani i u svim akcijama darežljivi donator Ilijaz Zenkić koji će u ovo koji dan biti u našem Kozarcu na otvoru Mutničke džamije.

Zatim je, potpisnik ovih redova, promovisao našu Kozaračku stranicu Bihcom.com i rekao nekoliko riječi o nastanku i radu ove naše Kozaračke stranice, kao i projektima koji su se i koji se vode preko ove stranice.

Dobar posao oko iskupljanja donacija za ovu našu web stranicu su odradili Emir i Pingi. I onda na scenu stupa zaljubljenik Bihcoma i veliki supporter Zijad Jakupović – Ziko.

Ziko je obišao ama baš sve osobe na Pikniku i iskupljao donacije za Bihcom.com. Iskupljeno je $869.

Prijatno sam prvi ja bio iznenađen jer se nisam nadao da će se toliko iskupiti. Mnogi su pokazali interesovanje za ovu našu stranicu ali ipak najljepše to kaže Ziko: “Ma, ja ti ujutro, kad ustanem i onako uz kahvu pogledam i pročitam Švabin jutarnji trač, ma koda sam u Kozarcu u našoj Čaršiji, sav ti se ja naježim.”

Treba li napomenuti da su na Pikniku bili prisutni Bošnjaci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Stoca, Čajniča, Velike Kladuše, Mostara ali i Palestine i Amerikanaca.

Potrebno bi bilo zahvaliti se svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se sve ovo ostvari: svim donatorima koji su donirali novac a hvala Bogu ima ih povelik broj,

Restoranu “Balkan” Besimu i Sadi (koji su iz Sarajeva), koji su nam izvrsno ispekli janjce i dosta toga donirali, Azur Meat Marketu: Mevludinu i Selimu (Sarajevo) na čevapima, Sajmi Čaušević i mnogima drugima koje nisam spomenuo ovdje.

Mislim da je potrebno spomenuti ovdje Kozarčane i Prijedorčane a koji imaju buissnise i koji se nisu dobro pokazali u ovom projektu a koji su to svakako trebali.

Oni su upravo trebali najviše učestovati i sami se ponuditi da budu voditelji, recimo, što se tiče hrane a i uopšte jer bi to svakako išlo u njihovu korist.

Na kraju još da kažemo: sljedeće subote ponovo sastanak u našoj novoj džamiji, idemo sa osnivanjem aktivnog “Udruženjem Kozarčana” a onda nastavljamo sa akcijama pomoći kako svojoj zajednici u Čikagu tako i svom rodnom kraju, svome Kozarcu i svojoj Bosni i Hercegovini.

Pred nama je puno posla da se odradi ali jedno sa sigurnošću možemo reći:

“NEMA BOLJIH LJUDI NA KUGLI ZEMALJSKOJ OD KOZARČANA”.

 

"Udruženje Kozarčana" Čikago, USA


5.Jun.2005. 23:05 :: Chicago -- objavljeno na bihcom.com (danasnji kozarac.ba)

Piše: Sade Alić

Stiže nam još jedna dobra vijest iz Čikaga u Americi. Poslije prelijepog Piknika Kozarčana prošle sedmice, u Čikagu je sinoć (18. Juni 2005) zvanično formirano "Udruženje Kozarčana" u Čikagu.

Na sastanku su svedeni računi sa predhodnog Piknika, napravita analiza Piknika i oformit Odbor Udruženja. Za Predsjednika Odbora "Udruženja Kozarčna" izabran je naš ugledni Osman Kulašić koji je prvo odbijao da se prihvati funkcije Predsjednika a potom zahvalio ostalim prisutnima na ukazanom povjerenju...

O "Velikom Kozaračkom Pikniku" smo već pisali stoga nećemo mnogo o Pikniku, samo ćemo još jednom se zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način učestovali u organizaciji i na donacijama. Isto tako nemožemo a da ne spomenemo da je za Piknik najviše odradio i najviše donirao Kamber Hadžić, a tiče se hrane. Kamber ima svoju firmu "Kamber Ceatering" koja upravo radi poslove što se tiče zabava, vjenčanja, priredbi, itd. Na sastanku dok smo svodili račune Piknika naš Kamber se odrekao sredstava koja su namjenjena njemu bila a u korist "Udruženja Kozarčana".

"Udruženje Kozarčana" već poslije prvog zvaničnog sastanka pokreće akciju prikupljanja sredstava za Spomen Obilježje u Kevljanima. Uspostavljen je kontakt sa gosp. Jasminom Ališićem koji se nalazi u Finskoj gdje su se već prikupila određena sredstva za Spomen Obilježje. Već u samom startu određena je suma od $300 za Spomen Obilježje. Kako nas je gosp. Jasmin izvjestio sljedeći mjesec u našem Kozarcu će se iskupiti svi oni koji rade na projektu Spomen Obilježja i mi iz Udruženja takođe planiramo da na tom sastanku budu naši predstavnici.

Za sve one koji su Americi a žele učestovati u ovoj akciji putem interneta se možete obratiti na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Takođe Udruženje želi da osnuje web stranicu a preko Bihcoma i da se saradnja Udruženja i Bihcom još više učvrsti. Tako nešto je potrebno iz razloga što Udruženje ima u planu razne projekete a tiču se Kozarčana kako u Čikagu i Americi tako i akcija koje se i koje će se voditi u našoj Kozaračkoj regiji.

Naravno, ovo je prvi korak "Udruženja Kozarčana" za koje se nadamo da će biti dosta aktivno i da će se o njemu još dosta ćuti i pisati..

Više slika sa piknika na našoj Facebook Stranici

Posjetite i zvaničnu web stranicu Udruženja Kozarčana u Čikagu na www.chicagokozarac.com.

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.