Izdvajamo

 

Tokom vikenda Bosanci i Hercegovci iz Hertfordshire, Londona, Birmingama, Coventrija i Derbija su se okupili u Hertswood Akademiji u Borehamwoodu (predgrađu Londona) kako bi na dostojanstven način obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od dolaska prvih logoraša u UK.

 

 Datum koji simbolizira mnogo toga, a najprije ravnopravnost svih građana BiH, je obilježen u velikom broju. Ispred domaćina manifestacije, prisutnima se obratila Emina Elkazović, predani aktivista BH Hertfordshireasocijacije, koja je ujedno bila i moderator programa, te Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka.

 

Uz čestitke za Dan državnosti, Pašić je podsjetio da je jedan od najvažnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu upravo 25. novembar. “Nije bilo lako očuvati našu državotvornost, ali zahvaljujući BH. građanima širom svijeta kao i ovdje u Velikoj Britaniji kojima želim da se zahvalim ovim putem, uspjeli smo očuvati ljubav prema našoj domovini a omladina koja je danas ovdje sa nama je garancija da će tako ostati i u budućnosti”

 

Nakon intoniranja himni, obratio se Nj.E. Vanja Filipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji: “Uvjerio sam se bez obzira što ste sada žitelji Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske da i dalje volite i brinete o rodnoj grudi i da vam je nikada niko neće istisnuti iz srca i duše. To ste bezbroj puta potvrdili, pokazali i dokazali svojim individualnim i zajedničkim postupcima, zavičajno se družeći u ovoj gostoprimljivoj zemlji koja vam je dala mogućnost za miran i siguran život i pravo da njegujete svoje etničke i kulturološke tekovine, običaje, folklor, održavanje svježine rodnog jezika vas i vaše djece, a i unuka, uspostavu čvrstih kulturalnih i vjerskih i ekonomskih odnosa sa rodnom domovinom Bosnom i Hercergovinom.

 

I ovom zajedničkom proslavom i evokacijom značaja Dana ZAVNOBIH-a, 25. novembra to se potvrđuje. Ponosan sam na vašu privrženost, beskrajno zahvalan patriotskim organizacijama u Velikoj Britaniji što godinama obilježavaju ovaj historijski datum”, izjavio je ambasador Filipović.

 

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačlnik Hertsmere Cll. John Graham sa suporugom Barbarom koji su također uputili čestitke povodom rođendana naše domovine. U sklopu programa, upriličen je i nastup folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birmingama, koja je ponovo oduševila sve prisutne, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžić.

 

30 GODINA OD DOLASKA PRVIH LOGORAŠA U UK

Prošlo je 30 godina od dolaska prvih logoraša iz BiH u Veliku Britaniju. Prva grupa logoraša iz Prijedora i Kozarca došla je u Veliku Britaniju 1992. godine. Radi se o grupi ljudi koji su iako svjedoci stravičnih događanja prije tri decenije uspjeli obnoviti svoje živote sa adresama življenja širom Velike Britanije. Program je bio propraćen sa puno iskrenih emocija.

 

Kemal Pervanić, Nijaz Mujkanović i Fikret Alić, poznatiji kao čovjek sa žice, ispričali su zlostavljanja koja su doživjeli tokom boravka u Srpskim logorima smrti. Kemal je u logoru prepoznao svog učitelja. Fikret tokom 56 dana boravka u logoru Keraterm nije bio zlostavljan samo 6 dana. Nijaz je jedan je od posljednjih logoraša koji je napustio “Omarsku” 21. avgusta 1992. a zvjerstva koja je doživio u logorima zapisao je u knjizi Zločin s predumišljajem.

 

Semira Jakupović je izrecitovala svoju poemu “Logoraš” koju je posvetila svim onima koji nisu imali sreću da prežive Srpske logore smrti , kao i onima koji su preživjeli, uključujući i mnogobrojne članove porodice gospođe Jakupović. Veoma je bio emotivan i nastup učenika bh dopunske škole Hertfordshire. Adin Balić i Edin Jakupović ispričali su šta su njihovi djedovi, Ismet Balić odnosno Džemal Paratušić proživjeli u Srpskim logorima.

 

Nakon toga Andrijana Paratušić je pročitala poemu For You (za tebe), posvećenu svima onima kojim nisu imali priliku da ispričaju svoju priču.

 

Ovom prilikom upriličena je izložba radova bosanskohercegovačke umjetnice Emire Ramić, koja već duži niz godina živi i radi u Velikoj Britaniji.

Veliki doprinos manifestaciji dali su vrijedni aktivisti bh asocijacije Hertfordshire. Posebno je važno istaći predanost druge generacije BH građana iz Hertfordshire i okoline koji su se potrudili da profesionalno i srdačno predstave svoju ljubav prema domovini BiH.

 

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti jedne i jedine nam domovine.

BH UK Network

bosniauknetwork.org

 

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....