Izdvajamo

 

Udruženje Prijedorčanki Izvor punih 25. godina prikuplja informacije o ubijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u periodu 1992-1995 godina. Težak je to posao i trebalo je mnogo energije potrošiti kako bi se napravili određeni iskoraci.

 Jedan od naznačajnijih projekata je knjiga ubijenih i nestalih “Ni krivi ni dužni” koja na najbolji način govori o stravičnin zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima grada podno Kozare.

 

Udruženje Prijedorčanki Izvor nije dozvolilo politici da uđe u udruženje što je u bosanskohercegovačkim prilikama gotovo nevjerovatno.

“Izvor” se poštuje i kod sugrađana drugih nacionalnosti jer se istinom bori za prava porodica ubijenih i nestalih.

 

Svjetlo dana je ugledala Monografija Izvor koja govori o četvrt vijeka djelovanja. O značaju ovog djela govorila je novinarka Gordana Katana iz Banja Luke i dobitnica nagrade “Izvora” za borbu protiv negiranja genocida.

Da je Udruženje Prijedorčanki “Izvor” bilo na strani pravde i istine govori prof.dr. Mujo Begić, direktor Regionalnog ureda Instituta za traženje nestalih BiH u Bihaću.

 

Na današnjem obilježavanju 25.godišnjice rada Udruženja Prijedorčanki “Izvor” zaslužnim pojedoncima i kolektivima dodijeljene su zahvalnice i naglašen njihov značaj za rad ovog udruženja koje će i dalje raditi u interesu pirodica ubijenih i nestalih u gradu podno Kozare.

Senudin Safić, Mojprijedor.com

 

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ