Izdvajamo

 

“U Prijedoru nema spomenika. Ubijeno je 102 djece. Vrata su bila poluotvorena, jer je gradonačelnik Pavlović bio susretljiv. Prošle godine, na obilježavanju Bijelih traka rekao sam prisutnima: “Gospodo, akobogda, iduće godine ćemo krenuti sa Trga Zorana Karlice i završiti kod spomenika gdje ćemo se svako na svoj način pomoliti, odati počast nevino stradaloj djeci. Međutim, to se nije ispunilo jer je došlo do smjene gradonačelnika. Novi gradonačelnik nije našao vremena da me primi iako sam se do sada obraćao tri puta”, ističe Bačić.

 “U Prijedoru smo diskriminisani s više strana. Na Dan bijelih traka, pomoćnik gradonačelnika Žarko Kovačević je organizovao neku omladinu koja je podnijela zahtjev za organizovanjem proslave rođendana Viktoru Orbanu na Velikom trgu, a na Malom trgu proslavu ustoličenja Vučića u istom terminu kada mi obilježavamo Dan bijelih traka. Dakle, ciljano se ide da se napravi neki incident i ponize žrtve koje taj dan obilježavaju, sjećanje na svoje ubijene, svoju djecu i članove porodice”, kaže za “Slobodnu Bosnu” predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić.

Omladinska organizacija "Princip" iz Prijedora uputila je zahtjevu Policijskoj upravi Prijedor za organizovanje javne proslave. Skup spomenute proslave rođendana Orbana trebao bi biti održan na glavnom prijedorskom šetalištu, od 10 do 14 sati kada se istog dana obilježava Dan bijelih traka simboličnom mirnom protestnom šetnjom u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

Organizator sramnog okupljanja Kovačević je kadar Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Predsjednik ove stranke Nenad Stevandić u izjavi za RSE kaže koji će član stranke šta raditi i čiji će rođendan proslavljati je njegova privatna stvar.

“Ne bdijem nad svakim članom (Ujedinjene Srpske) čiji će rođendan slaviti i kakve će performanse uraditi. Ja nisam portir u Ujedinjenoj Srpskoj, već njen predsjednik", kazao je Stevandić.

Ubijeno je 29 osoba iz porodice Bačić, od toga 15 djece


Ispred porodične kuće u naselju Zecovi kod Prijedora u junu 1992. godine Fikretu Bačiću su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili cijelu porodicu. Ubijeni su Fikretova supruga, šestogodišnja kćerka Nermina i sin Nermin od 12 godina, te majka, brat, bratova djeca. Ubijeno je 29 Bačića, među kojima je 15 djece.

 

 Svakog maja zadnjih 30 godina, novinari Bačića zovu i pitaju za juni 1992. godine. Predugo vremena traga naš sagovornik za posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

“Brat i stričevi i koji su ubijeni pronađeni su u Tomašici, ekshumirani su i pokopani na mjestu gdje trebaju biti. Ne odustajem od potrage”, kaže on, te naglašava da će tragati dok bude živ sve dok ne pronađe tijela svoje porodice.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora naglašava da je 29 članova njegove porodice ubijeno, djece i žena, ne muškaraca. Kaže da je svaki dan sve neizvjesnije i teže, jer većina onih koji znaju gdje su njihova tijela umiru, nestaju.

“Do pravih informacija je jako teško doći. Mi koji smo preživjeli plaćali smo nekoliko puta informacije koje su bile lažne. Kopali smo, tražili… Prije dva mjeseca kopali smo uzaludno, iako sam rekao istražiocima da tu ne treba tražiti jer poznajem svoje dvorište, svoj voćnjak i njivu. Takva je od 92. godine. Na kraju se ispostavi da sam u pravu. Ne odustajemo”, kaže Bačić.

Gradonačelnik Prijedora nije se udostojio primiti Fikreta Bačića


Prijedorčani unazad devet godina traže da se u ovom gradu podigne spomenik za 102 ubijene djece.

I ove godine, u utorak 31. maja na Dan bijelih traka opet ćete javnost podsjetiti da je u ovom gradu ubijeno 3.176 ubijenih Prijedorčana i 102 djece. Da li Skupština Grada Prijedora išta radi po ovom pitanju? Bilo je ranije govora o izboru lokacije, međutim spomenika još nema.

Novi gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor nije se još uvijek udostojio da primi Fikreta Bačića, iako mu se obraćao tri puta.

“U Prijedoru nema spomenika. Ubijeno je 102 djece. Vrata su bila poluotvorena, jer je gradonačelnik Pavlović bio susretljiv. Prošle godine, na obilježavanju Bijelih traka rekao sam prisutnima: “Gospodo, akobogda, iduće godine ćemo krenuti sa Trga Zorana Karlice i završiti kod spomenika gdje ćemo se svako na svoj način pomoliti, odati počast nevino stradaloj djeci. Međutim, to se nije ispunilo jer je došlo do smjene gradonačelnika. Novi gradonačelnik nije našao vremena da me primi iako sam se do sada obraćao tri puta”, ističe on.

 

 Razgovarao je u više navrata sa predsjednikom Skupštine Grada Prijedora. Nije optimista, jer Skupština je trebala da stavi na dnevni red tri odluke:

Odobriti izgradnju spomenika ubijenoj djeci,
Odobriti lokaciju koju su tražili i
formirati radno tijelo koje će raspisati tender za idejno rješenje spomenika kako bi mogli krenuti u akciju izgradnje spomenika.
To Skupština nije uradila kaže Bačić.

“Ono čega sam se uvijek pribojavao i sad govorim je kupovina vremena. Znam da to predsjednik Skupštine ne smije staviti na dnevni red dok ne dobije zeleno svjetlo. Međutim, ne vidim razlog zašto da se to ne stavi na dnevni red ako sam obavio sve razgovore. Saglasnost su dali svi, bivši gradonačelnik, pa i prethodni. Sa ovim nisam uspio razgovarati. Prethodni, i ovaj sad predsjednik Skupštine dali su svoju saglasnost. Predsjedavajući odbornika krugova koji participiraju u vlasti, svi klubovi odbornika su za izgradnju spomenika itd. Predsjedavajući svih političkih stranaka u Prijedoru, ne samo oni koji participiraju u vlasti, također su dali odobrenje za izgradnju spomenika. Čak su postavili pitanje gradonačelniku i predsjedniku Skupštine zašto se to toliko oteže, zašto je potrebno devet godina, zašto taj spomenik nije pored križa ispred zgrade gradske vlasti”, rekao je sagovornik “Slobodne Bosne”.

Ciljano se ide da se napravi neki incident


Pitali smo Bačića kako se danas živi u Prijedoru, smiju li ga komšije i poznanici pogledati u oči nakon što je mučki ubijeno 29 članova njegove porodice. On je imao sreću da je preživio jer je 1992. godine otišao raditi u Njemačkoj.

“Mi u Prijedoru živimo jedni pored drugih. Iako ja često govorim, radim za Helšinski parlament Banjaluke, propagiram projekat PRO-Budućnost, kažem da treba da gradimo suživot, da idemo u neke nove projekte i momente. To se ne dešava. U Prijedoru smo diskriminisani s više strana. Na Dan bijelih traka, pomoćnik gradonačelnika Kovačević je organizovao neku omladinu, koji su podnijeli zahtjev za organizovanjem rođendana Orbanu na Velikom Trgu, a na Malom trgu proslavu ustoličenja Vučića u istom terminu kada mi obilježavamo Dan bijelih traka. Dakle, ciljano da se napravi neki incident i ponize žrtve koje taj dan obilježavaju, sjećanje na svoje ubijene, svoju djecu i članove porodice.”

Nerijetko bošnjački povratinici u entitetu Republika Srpska ističu da nemaju podršku od glavnog grada. Kad je u pitanu Prijedor to je, uglavnom, obilježavanje 31. maja za Dan bijelih traka.

“Što se tiče Sarajeva, Sarajevo nam nikad nije pružilo nikakvu pomoć. U nekim dijelovima Ministarstva za raseljena lica sa vrlo bijednim sredstvima su pomogli. Održivi povratak u Prijedoru je jako malo podržan od strane Sarajeva i stranaka koje su na vlasti u BiH. Ako kažem da je to ništa, vjerujte da je to tako”, kaže on.

Svijest građana prorađuje, ali političari to obaraju


Prije tri godine Fikret Bačić je bio u Hagu gdje je održao predavanja povodom Bijelih traka. Bilo je dosta bh. građana koji žive u Nizozemskoj, kao i ambasadorica BiH.

“Neko je isto pitao kako Sarajevo pomaže nama za održivi povratak i izgradnju itd. Rekao sam da je Sarajevo zaboravilo Prijedor od 90-ih godina. Čim je stupio rat Prijedor je zaboravljen”, ističe on, te dodaje da su prošle godine svi kafići u šetačkoj zoni u centru Prijedora ugasili muziku poštujući roditelje, familiju i druge koju su s bijeli trakama na lijevoj ruci prošetali ulicama ovog grada kako bi idali počast svojoj ubijenoj djeci i sugrađanima.

Svijest građana prorađuje, ali političari to obaraju. Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević uvrijedio je Hrvate čestitajući Uskrs.

Podsjetimo se njegovog sramne poruke:

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna,” napisao je Kovačević na Facebooku.

“Sad pokušava nas 31. maja da ponizi. On će tako raditi sve dok mu neko ne stane na put”, zaključuje Fikret Bečić.

 

OKUPLJANJE 31. MAJA 2O22. GODINE

Trideset i prvog maja 1992. godine. vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Objava je bila slijedeća:

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice."

U utorak 31. maja roditelji, porodice, prijatelji i mnogi drugi u mirnoj šetnji na trgu u Prijedoru simbolično polože 102 ruže sa imenima i prezimenima ubijene djece. Tako će biti i ove godine.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u utorak u 12:00 sati na kraju šetalačke zone. Učesnici povorke prije početka šetnje mogu pogledati lokaciju na kojoj je planirana izgradnja spomenika ubijenoj djeci, u parku pored mosta na ulazu u Stari grad (ul. Ahmeta Babića), naveli su iz inicijative “Jer me se tiče”.

(Pripremila: Sanela GOJAK)

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.