Izdvajamo

 

U Prijedoru je danas održana svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj je poručeno kako nijedan dio BiH nije etnički eksluzivitet bilo koga.

Svečanoj akademiji su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar bezbjednosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić, potpredsjednici Federacije BiH i Republike Srpske Milan Dunović i Ramiz Salkić, premijer USK Mustafa Ružnić, načelnici opština USK-a, poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH i NSRS, kao i odbornici i predsjednici političkih partija.

Džaferović je kazao kako "možemo i trebamo ići samo naprijed, ne možemo se vraćati nazad, u interesu svih naših naroda i svih naših građana".

"Prvi mart je državni praznik, Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH. Voljom skoro dvije trećine građana BiH, ova država je u jednom turbulentnom historijskom vremenu odabrala put nezavisnosti, odnosno put samostalnosti. Postala je nezavisna država, međunarodno priznata članica UN-a", podsjetio je Džaferović.

On je kazao da je trideset godina nakon toga BiH cjelovita država i tako će ostati do Sudnjeg dana.

"Dejtonski mirovni sporazum koji je uslijedio je još jednom potvrdio ustavno-pravni kontinuitet BiH i nezavisnost. Mi danas u vremenu krize kod nas i u svijetu treba da izgrađujemo državu u interesu svih nas koji u njoj živimo, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to znači da poštujemo državu BiH, da poštujemo njenu unutrašnju strukturu i njen multietnički karakter. Nijedan dio BiH nije etnički eksluzivitet bilo koga. Sve je to zajedničko svih nas koji živimo u BiH", kazao je Džaferović.

On je dodao da treba osigurati ravnopravnost svih ljudi na cijeloj teritoriji BiH, bez obzira gdje živjeli, obaviti reforme unutar BiH i ići svojim evroatlantskim putem.

"To je u interesu svih nas i mislim da je ova formula odgovor na postojeću krizu u BiH, ali i svijetu i Evropi. Cjelovita država BiH, strogo poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih reformi koje smo postigli u BiH tokom proteklih 27 godina. Možemo i trebamo ići samo naprijed, ne možemo se vraćati nazad, u interesu svih naših naroda i svih naših građana i to je moja poruka i povodom Dana nezavisnosti BiH", rekao je član Predsjedništva BiH.

Poslanik u NSRS-u Senad Bratić rekao je danas novinarima u Prijedoru da BiH ima kontinuitet i želi obilježiti ovaj značajan datum, koji je pored 25. novembra u novijoj historiji jedan od najznačajnijih datuma.

"Ovim datumom njegujemo i sjećanja. Želimo da pokažemo da nam ne trebaju nikakve podjele, niti nacionalne niti vjerske kao ni stranačke. Jednostavno treba da njegujemo toleranciju i suživot i međusobno uvažavanje", rekao je Bratić.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora, je rekao danas da šalje poruku i onima koji ovaj praznik priznaju, ali i onima koji ga ne uvažavaju da "svi mi zajedno, s malo više dobre volje možemo stvoriti preduslove da se u ovoj našoj zemlji bolje živi, odnosno da ostavimo neke temelje bolje budućnosti za našu djecu".

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Vojin Mijatović je istakao za AA da osjeća zadovoljstvo što se nalazi u Prijedoru.

"Ova godina uprkos svemu što nam se dešava u BiH pokazuje da stvari moraju da se mijenjaju u Bosni i Hercegovini, da pokušamo zaista da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih i da jasno kažemo svima onima koji prizivaju loš scenario u BiH da je ova država daleko jača od svega onoga što oni prizivaju", rekao je Mijatović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da je konačno došlo vrijeme "da se okrenemo budućnost i da pokušamo stvoriti ambijent u kojem će se svi građani BiH osjećati svoji na svom, na svakom pedlju Bosne i Hercegovine".

"Svako od nas treba da bude ponosni pripadnik svog naroda, ali da malo više budemo Bosanci i Hercegovci i da pokažemo da su se ovdje vijekovima susjedi pazili i u nevolji pomagali. Premda je ovo teško vrijeme i zbog rata u Ukrajini, s čijim narodom suosjećamo, treba apelovati na mir i da se stvari rješavaju mirnim putem i pregovorima, a nikako silom", rekao je Nikšić.

U organizaciji političkih subjekata "Pokret za Prijedor", SDA te nevladinih organizacija Unija veterana Krajina 92-95, Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac, Udruženja "Izvor", "Optimisti", "Srcem do mira" i MDD "Merhamet", u Pozorištu Prijedor je danas održana Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH.

Tekst:Anadolu Agency (AA)/ foto: Nijaz-Caja Huremović

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.