Izdvajamo

 

Dijaspora iz svih dijelova svijeta će nizom aktivnosti obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Najznačajnije aktivnosti će biti 6. marta, kada će biti obilježeno i ono što je nazvano Dan zahvalnosti.

Aktivnosti će biti koordinisane, a među onima koji su ih inicirali je i Satko Mujagić. Riječ je o grupi koja je organizovala nedavne proteste u više gradova svijeta zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Mujagić se osvrnuo na aktivnosti kojima će 6. marta biti obilježeni Dan nezavisnosti i Dan zahvalnosti, koji je do sada jedino obilježavala dijaspora u Finskoj.
Tada će na javnim lokacijama brojnih gradova svijeta biti aktivnosti kojima će se promovisati Bosna i Hercegovina. Između ostalog, u Hagu će nastupiti pjevač Latif Moćević i violinistica Melika Hadžić.

"Pozvat ćemo ljude koji su nas naučili jeziku, koji su nam kupili autobusku kartu kada uopće nismo znali gdje kupiti kartu, one koji su nam pomogli da se integrišemo u društvo i njih ima mnogo", ukazao je i dodao da će biti pozvani i zvaničnici država u kojima će biti obilježena ova dva praznika.

 

 Mujagić je najavio da će na obilježavanje biti pozvani i Bosanci i Hercegovci čiji je rad prepoznatljiv u cijelom svijetu, a među kojima su i uspješni sportaši.

"Želimo da Bosnu i Hercegovinu predstavimo na najbolji mogući način", poručio je.

Predviđeno je i obraćanje onih koji će ponovo ukazati na političku krizu u Bosni i Hercegovini, baš kao što je to učinjeno na protestima 10. januara. Dijelit će se i leci koji će sadržavati opis političke situacije. Kao razlog zašto su se odlučili na to Mujagić je istakao to što je ocijenjeno da stranci ne znaju kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini i kakva je njena historija.

"Na svim jezicima bit će ispisani historija zemlje i uzroci stanja u državi. Ovaj sadržaj će biti dostupan i na internetu", naveo je Mujagić.

 

Naglašeno je da će obilježavanje biti nestranačko i da će biti pozvani svi građani iz Bosne i Hercegovine. Zemlje u kojima će biti obilježen Dan nezavisnosti BiH su Švedska, Danska, Norveška, Finska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Austrija, Švicarska, Italija, Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, kao i sama Bosna i Hercegovina.

Poruke organizatora

Organizator spomenutih događaja je i Hamdija Draganović iz Nizozemske, a koji je bio i jedan od organizatora nedavnih protesta.

"Bila mi je čast da sam učestvovao u organizaciji, a posebna čast je upoznati sve naše aktiviste koji su spremni da ulože sebe i da povedu svoje organizacije na put promocije Bosne i Hercegovine", kazao je Draganović.

Ajla Kuduzović i Sedina Delić-Tanović su dio grupe koja će obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana zahvalnosti organizovati u Švicarskoj.

"Čast nam je ponovo koordinirati s ostalim aktivistima širom svijeta, ponosno i dostojanstveno kroz demokratske aktivnosti boriti se za Bosnu i Hercegovinu", poruka je Kuduzović i Delić-Tanović.

U Francuskoj je za organizaciju odgovorna i Marija Barić iz udruženja Solidarite Internationale Bosnie France, a za koje je navedeno da njegov rad podržava i bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Suda u Hagu Florence Hartmann.

Predsjednica udruženja "Bosna u srcu" (Bosnia nel cuore) Fatima Neimarlija je jedna od organizatorica u Italiji.

"Svima nama to je još jedna prilika da se Bosanci i Hercegovci, koji žive u brojnim zemljama svijeta, ponovo prikažu svijetu kao jedna porodica, koja voli svoju domovinu i koja se bori za njen opstanak kao demokratske, slobodne i otvorene za život i suživot", poručila je Neimarlija.

Direktor kanadskog Instituta za istraživanje genocida Emir Ramić je izjavio da će Kanada 1. mart i 6. mart obilježiti kao "veliki prijatelj Bosne i Hercegovine". Profesor David Pettigrew je najavio podršku ispred Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu iz SAD-a, čiji je i član. Bio je jedan od onih koji su se 30. januara obratili na koordinacionom odboru za obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana zahvalnosti.

klix.ba

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković