Izdvajamo

 

Juče, u srijedu 26. januara, u Banjaluci je održan sastanak koalicije, radnog naziva ”Pokret za državu”, na kojem su koalicioni partneri dogovarali strategiju budućeg djelovanja na Opštim izborima 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

 ”Pokret za državu” čini četrnaest političkih subjekata: SDA, SDP BiH, Demokratska fronta, Stranka za BiH, Platforma za progres, Nezavisna lista Doboj, Savez za bolju budućnost, Narodni Evropski Savez, Pokret demokratske akcije, Hrvatska stranka, Hrvatski blok, Bosanska stranka, Narod i pravda i Ćamil Duraković kao nezavisni aktivista iz Srebrenice.

Domaćin sastanka bila je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, a ispred nje sastanku je prisustvovao potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović.

”Ovo je šesti sastanak u nizu koje smo imali do sada, a danas smo konačno došli do saglasnosti oko onoga što je program buduće koalicije na Opštim izborima 2022. godine. On će biti potpisan u sljedeću srijedu, a danas smo parafirali principe funkcionisanja, to jest načine predstavljanja i tehničke stvari kako bi, u formalnoj formi, naše političko djelovanje moglo da ide dalje. Ostaje još treći dokument, a to je koalicioni sporazum koji planiramo da potpišemo 1. marta. Ostalo je da dogovorimo unutar političkih partija oko raspodijele nosioca lista i slično, ali mislim da ćemo to dogovoriti do 1. marta. Ono što je bitno jeste da se već polako i prilično jako u javnosti ova koalicija nameće kao treći blok u Republici Srpskoj, to jest kao ključni faktor između dvije suprostavljene strane opozicije i pozicije. Taj blok mogao bi biti faktor odluke u formiranju većine i budućeg rukovodstva u ovom entitetu, a tu prevashodno mislim na Vladu Republike Srpske. Naš cilj jeste osvojenih oko 70000 glasova, šest do osam narodnih poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, jedan u predstavničkom domu, oba potpredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, gdje ćemo imati zajedničke kandidate, te većina u Vijeću naroda u bošnjačkom klubu. Isto tako imaćemo i ozbiljne pretenzije prema hrvatskom klubu. Cilj nam je da oduzmemo taj primat SNSD-u koji trenutno drži taj klub”, kazao je za BUKA magazin potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Vojin Mijatović.

Kandidate za potpredsjednike Republike Srpske za sada ova koalicija nije odabrala, ali Mijatović tvrdi da će kandidati koji budu predloženi biti podržani od strane svih partija i političkih aktivista koji se nalaze u ovoj koaliciji. On najavljuje da će kandidati biti poznati do 1. marta.

”To će biti oni kandidati koji će imati šansu da osvoje najveći broj glasova bez obzira iz koje političke stranke dolazili. Mi ćemo se truditi da nađemo kompromis sa kojim će sve stranke i pojedinci koji se nalaze u koalici biti zadovoljni. Stalo nam je da se ovaj blok održi i da se ne ospu glasovi, jer to je garancija da se ostvare izborni ciljevi koje smo postavili”, pojasnio je Mijatović.

On je istakao da osnovno za šta se treba boriti u Bosni i Hercegovini jeste jednako pravo za svakog čovjeka.

”Mi ne treba da dijelimo ljude po nacionalnosti, vjeroispovijesti, da li su povratnici, kojoj partiji pripadaju i slično. Treba da se izborimo za pravo građana bez obzira kojem narodu i vjeri pripadali. Mnogi su zloupotrebili taj pojam, jer građansko ne znači i unitarno. Vladajući etno-nacionalni lideri ne dozvoljavaju tu priču, jer znaju da time gube primat narodnih vođa. Njima nije u interesu da se u BiH ostvari demokratsko društvo. Njihov nacionalizam čak i nije iskren, već ga koriste kao dobar alat da ostanu na vlasti. Ja imam komunikaciju i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Draganom Čovićem, sa Dodikom nemam od 2013. godine, i ja to njima u oči kažem, bez skrivanja. Oni rade strašan udar na bosanskohercegovačko društvo. Činjenica je da zalažu čitavo društvo zarad opstanka na vlasti. Predugo ovo traje i mi dvadeset i šest godina živimo, realno govoreći, u otetoj državi. Nju su otele etno-nacionalne politike i sada imamo tri privatne države u jednoj. To mora da prestane bez obzira da li će neko ostati na vlasti, ili neće”, rekao je Mijatović.

Sastanku je prisustvovao i član Predsjedništva stranke ”Platforma za progres”, Jusuf Arifagić.

”Moram reći da je danas na sastanku bilo vrlo dinamično i prvi put smo se dotakli onih direktnih tema oko učešća na izborima svih političkih subjekata. Možda je na momenat diskusija bila vrlo žučna, ali mogu zaključiti da je bila istinski otvorena između svih predstavnika i donijeli smo kvalitetne zaključke. Potpisaćemo dva sporazuma, jedan sporazum koji će nas obavezivati na koji način ćemo koordinirati predizbornu kampanju, drugi sporazum je vezan za koalicionu platformu. Poslije toga ćemo formirati tim, nakon čega ćemo krenuti sa djelovanjem sa jednim ili dva predstavnika iz svake političke opcije i izdefinisaćemo u potpunosti koalicini sporazum, koji podrazumijeva preraspodijelu mjesta na izbornim listama za sve izborne jedinice uključujući i ljude koji će biti kandidati za potpredsjednike Republike Srpske iz dva naroda (Hrvatski i Bošnjački)”, izjavio je Arifagić za BUKU.

On je napomenuo da je sastanku prisustvovao i gospodin Ahmed Husagić iz Austrije, koji je predstavnik bosanskohercegovačke dijaspore.

”Dijaspora je vrlo aktivna u pripremama za ove izbore. Siguran sam da ćemo poslije današnjeg sastanka imati probosansku koaliciju i zajednički nastup na izborima u entitetu Republika Srpska i da će to biti treći politički blok koji će donijeti prevagu na političkoj sceni u Republici Srpskoj i sigurno je da će učestvovati u daljenjem političkom životu. Rekao bih da je to blok koji će donijeti određene benefite, pogotovo u političkoj stabilnosti, a onda ono drugo što je preduslov za jedan bolji i normalniji život. To su ekonomski benefiti, jer politička stabilnost je uslov za razvoj ekonomije”, objasnio je Arifagić.

Treba napomenuti da je “Platforma za progres“ na prijašnjim sastancima izašla sa prijedlogom da na izborima 2022. godine Jusuf Arifagić bude zajednički kandidat buduće koalicije za potpredsjenika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda.

”Platforma za progres i dalje stoji iza moje kandidature i siguran sam da imam podršku i jedne velike većine političkih subjekata koje čine našu koaliciju. Naravno to pitanje će se izdefinisati kroz naše daljnje pregovore. Do 1. marta trebalo bi biti usaglašeno čije će ime biti na listi za potredsjednika iz reda i bošnjačkog i hrvatskog naroda, a sve ostale stranke će se obavezati da stoje iza tih kandidata”, rekao je sagovornik.

Sastanku je prisustvovao i Senad Bratić, član Predsjedništva SDA i ovlašteni predstavnik ove stranke za pregovore s političkim partnerima iz koalicije ”Pokret za državu”.

”Sastanak je rezultirao konkretnim zaključcima. Svi učesnici sastanka su mišljenja da ”Pokret za državu“ nema alternativu. Svjesni smo svih kapaciteta i da ukoliko budemo odgovorni i ukoliko kvalitetno posložimo ove stvari, kako političke tako i sve druge, imaćemo šansu da budemo u poziciji da odlučujemo gdje će biti buduća većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja će ujedno i birati buduću Vladu entiteta Republika Srpska. Samim tim ćemo uticati na izvršnu vlast u Republici Srpskoj. Ova vlast trenutno ne odražava interese ni bošnjačkog, ni hrvatskog, pa ni srpskog naroda. Ovdje se izdižemo i želimo da bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost u fokusu bude država Bosna i Hercegovina. Borićemo se za interese i srpskog, i bošnjačkog, i hrvatskog naroda i ponudićemo najkvalitetniji sastav i kandidate, kako za zakonodavnu tako i za izvršnu vlast. To će biti kandidati koji će predstavljati izraz volje svih naroda, a ne volje političkih partija, kao što je to slučaj sa trenutnom vlasti u Republici Srpskoj”, kazao je Bratić.

6yka.com

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011