Izdvajamo

 

Satko Mujagić, jedan od organizatora masovnih protesta bh. građana koji su se u proteklom periodu održali u najmanje 35 gradova svijeta - najavio je nove izlaske na ulice. Ipak, ovaj put to neće biti u vidu protesta kao do sada.

Skupovi bh. građana u evropskim i svjetskim gradovima se nastavljaju u martu, saopštio je to Satko Mujagić, jedan od organizatora, u programu N1.

“Konkretno, nastavljamo 6. marta. Obilježavat ćemo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i Dan zahvalnosti. Tada ćemo se zahvaliti i onim zemljama i ljudima koji su nas prihvatili i pomogli kada smo stigli”, govori Mujagić, pojašnjavajući kako će bh. građani koji, primjerice, žive u Velikoj Britaniji ili Nizozemskoj, Dan nezavisnosti BiH obilježavati skupa sa svojim komšijama Britancima i Nizozemcima.

“Pokazat ćemo duh zajedništva koji se negira”
Pojašnjava kako će tog šestog marta bh. građani izaći na ulice u najmanje deset različitih zemalja.

“Ovoga puta nećemo ići na proteste sa mikrofonima i političkim porukama. Pokazat ćemo šarolikost BiH. Predstavit ćemo se kao ambasadori države tog šestog marta i zajedno sa našim komšijama obilježiti i Dan nezavisnosti i Dan zahvalnosti. I to je način da svijet prepozna naš bosanski duh – to je duh zajedništva koji se stalno negira”, izjavio je Mujagić.

Naglašava kako je jedno od ključnih nastojanja protesta to da se svijetu pokaže da ono što se dešava u BiH nisu međuetničke nesuglasice, nego umjetno kreirana kriza.

“Ono što smo napravili desetog januara, bit će pet puta više viđeno u martu”
Osvrnuo se i na posebam problem koji su imali prilikom i nakon organizovanja zadnjih protesta.

“Stalno se priča o tome kako su ovo zapravo ‘protesti Bošnjaka’. Ja sam prije svega Bosanac i Hercegovac – građanin svoje zemlje. Važno mi je da pokažem svijetu zajedništvo koje vidim ne samo u BiH – nego i vani. Ključno je da dijaspora masovno izađe dok nije kasno – kada pokažemo da ne damo svoju zemlju, tada će biti mnogo teže onima koji su protiv BiH, ali i onima koji bi eventualno pomogli će biti puno teže da pristaju na podjele”, objašnjava Mujagić.

Navodi da će se duh zajedništva u svijetu prikazati i kroz umjetnost i folklor.

“Ono što smo napravili desetog januara, bit će još pet puta više viđeno šestog marta”, poručuje Mujagić, koji se za program N1 javio iz Brisela.

Naglasio je da će organizatori protesta ove sedmice imati sastanke sa nekoliko članova Evropskog parlamenta, da je zadovoljan odijekom dosadašnjih protesta, ali i da je organizatorima sasvim jasno kako moraju nastaviti sa istim akcijama.

N1

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović